Lázár János elárulta, miért hálás Orbán Viktornak

2024. április 30. 08:07

A Jelennek adott interjút az építési és közlekedési miniszter, aki szerint Novák Katalin a saját pecsenyéjét sütögette, az országnak pedig kevésbé polarizáló politikusokra volna szüksége.

2024. április 30. 08:07
LÁZÁR János

Nyitókép:Fotó: MTI/Soós Lajos 

Négy évre ugyan eltűnt a politikai életből, de a 2022-ben visszatért Lázár János – aki az utóbbi időben a SPAR-ral szemben tett megjegyzéseivel hívta fel magára a figyelmet – markáns karaktere a magyar politikának, ezt pedig legújabb interjújával is bizonyítja, amit a Jelennek adott, és amelyben a kegyelmi ügytől és Magyar Pétertől kezdve a saját karrierjéről és jövőjéről, valamint Orbán Viktorról is beszélt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az interjú minden finomkodás nélkül indít, hiszen az első kérdések rögtön arról szólnak, hogy haragszanak-e még rá a Fideszben, illetve arról, hogy valóban mások hitették el a miniszterelnökkel, hogy Lázár átvenné a pártot, amire a politikus válasza az, hogy „mindenkinek jót tett, hogy négy évig távol voltam, és a korábbi állapotához képest mindenki nyugodtabb volt, amikor 2022-ben ismét tárcát kaptam. A körülöttem levők és én is.”

Mint kiderült, Lázár János nem gondolja, hogy ő a szájkaratéban volna jó:  

a parttalan, személyeskedő vagy ideológiai vitákban nem hiszek, az pedig valahogy látszik az emberen. 

Én inkább csinálós, megvalósítós típus vagyok.” Mint mondta: „aki viszont mindig első vonalban, a sortűz előtt áll, az politikai harcokban szocializálódik. Én ezeket sokszor időpazarlásnak tartom: ehhez én túlságosan eredményorientált vagyok.”

Az építési és közlekedési miniszter szerint Orbánnal soha nem rivalizáltak, viszont kifejezetten hálás a miniszterelnöknek: „ismeri a hibáimat, de az eredményeimet és a képességeimet is. Ha nem is konfliktuskereső, de konfliktusvállaló alkat vagyok. Viszont a saját sorsomból és életemből megtanultam a határaimat és a lehetőségeimet is.” Úgy folytatta: 

„a miniszterelnök mindig megteremti a lehetőséget arra, hogy alkothassak, építhessek, amiért hálás vagyok neki.”

Arra a kérdésre, hogy akarna-e miniszterelnöki pozíciót, Lázár így felelt: „már kinőttem abból a korból – jövőre 50 éves leszek – hogy akarjak valami lenni. Én inkább tenni akarok.” Majd úgy folytatta: „nyilvánvalóan vannak céljaim, de szerintem a Fidesznek hosszú távon az az érdeke, hogy Orbán Viktor legyen a miniszterelnök. Jelen pillanatban és hosszú távon ő képes ezt a közösséget összetartani, és sikerre vinni.”

A Fidesznek fel kell ráznia saját magát és meg kell izzadnia a választási győzelemért.”

Hogy 2026-ban kivonul-e a politikából, a miniszter nem adott konkrét választ: „egyáltalán nem tartom ördögtől valónak, ha nem leszek politikus 2026-ban. Az más kérdés, hogy kicsit a véremben is van, ez egyfajta ösztön és szenvedély is a számomra. Rengeteg próbatételben részesültem és megszenvedtem azért, hogy idáig jussak, ebben a székben ülhessek, és önnel beszélgethessek. Ez viszont nem jelenti azt, hogy másban ne próbálnám ki magam, esetleg ne tudnám jól csinálni.”

Az interjú során szóba került a kegyelmi ügy és Novák Katalin, akivel kapcsolatban Lázár állítja, hogy sem Orbán, sem a Fideszben mások nem tudták, miért adott kegyelmet. De véleménye szerint: „az volt a benyomásom, hogy Novák Katalin a megválasztásától kezdve saját pályát épített.” Azt mondta, hogy „a köztársasági elnöknek nincsen hivatalos beszámolási kötelezettsége, az igazságügy-miniszternek viszont igen, mégsem kezdeményezte ezt.” Orbán Viktor pedig vállalta azért a felelősséget, hogy kinevezte Novák Katalint, de másért neki nem is kellett így tennie.

Lehet, hogy ma az országnak nagyobb konszenzusra és sokkal kevésbé polarizáló politikusokra van szüksége.”

És hogy Gyurcsány Ferencről vagy Magyar Péterről mi Lázár János véleménye? Úgy fogalmazott: „ha világosan beszélünk, és azt nézzük, hogy Magyarországot ki tudná vezetni, akkor Gyurcsány Ferencben és Dobrev Klárában megvan a vezetési és egyben az ártási képesség is.” Majd Magyar Péterrel folytatta: „egyelőre nem ezt látom, hanem a celebséget.”

Az interjú végén az is szóba került, hogy a Fidesz 14 éve kormányoz, ami alatt elszállhat az ember, de szerinte: „nem az elszállás a jó kifejezés. 14 év alatt 

a Fidesz vezetői közül a valóságérzékelése sok mindenkinek sérült, ám ez épp Orbán Viktorra jellemző a legkevésbé.” 

Végül így zárta gondolatait: „ezért alkalmas arra, hogy még jó néhány évig miniszterelnök legyen.”

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. május 01. 10:15
Janinak a vezető tolvajok között van a helye.. Már bizonyított…🤭
Mandarin-888
2024. április 30. 14:46 Szerkesztve
Abból, hogy idesereglett és vicsorít a moslék-frakció Lázár interjúja alatt, pontosan leszűrhető, hogy a Böszme és holdudvara még mindig rohadtul tart tőle.
gilou-au-clavier
2024. április 30. 13:19
Lázár Geci Jancsika, mint nem polarizáló politikus? Muhahaha... A nap vicce.
Tommaso
2024. április 30. 11:27
Lázár János elárulta, miért nyal be csontig Orbán Viktornak Az Ő uralkodása idején lett ménes-, és kastélytulajdonos. Hálából minden aljasságra, minden hazugságra képes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!