A munkátlanság születése

2015. október 14. 12:13

A digitális diktatúra által megteremtett transzparens totalitarizmus az orwelli hármas jelszót meghaladva egyetlen ellentétpárral dolgozik, amely így hangzik: a munka: pihenés.

2015. október 14. 12:13
Békés Márton
Békés Márton
Dinamó Műhely
„Munka újratöltve címmel írt könyvet az eBay korábbi operatív vezetője, a Yahoo tanácsadója, Maynard Webb. Önsegítő menedzser-könyvekre hasonlító írásának legfontosabb tétele így hangzik: »Légy a saját sorsod vezérigazgatója.« A szerző egy száz éves munka-fogalom ciklust lát lejárni, amelyet a digitális vállalkozások vezetési stílusa cserél le. Önmagukat motiváló, saját cégüket az énképük szerves részének tekintő vállalkozók születnek, akik a rendelkezésre álló technológiát fejlesztve alkalmazzák. »Amikor karrierépítésbe kezdtem – írja elragadtatottan –, a Szilícium-völgybe költöztem, és még mindig hiszek abban a varázsban, ami ezt a helyet az innováció gyújtópontjává teszi. Az itt alapított úttörő vállalkozások a befektetett tőkének, az elsőrangú egyetemeknek és a nagyszerű klímának köszönhetően az élre röpítették a Szilícium-völgyet. […] Az internet, a video-konferenciázás és a mobil eszközök lehetővé teszik, hogy bárhol elvégezhesd a munkád. A munka helye csak döntés kérdése.«

Ez a szellemiség uralja a Szilícium-völgy munkához való hozzáállását, amely többé nem fizikai megerőltetés, idő- és térbeli lehatároltság, fáradtság vagy éppen dicsőség dolga, hanem szórakozás, önkifejezés, kommunikáción keresztüli kapcsolatépítés, kötöttségektől mentes kreatív tevékenység, ahol a kulcsszó az innováció. Röviden arról van szó, hogy a munka hobbi, az iroda pedig az otthonunk (home office helyett office home). Ennek megfelelően alakul az emberkép is, amely felcserélhető, szabadon változtatható, egymást sűrűn átjáró és esetleges megragadásuk pillanatában azonnal átalakuló identitásokon alapul. Amint egy-egy féléves projekt vagy a manapság divatos »dizájn-gondolkodás« jegyében álló prototípus-termékgyártási módszer is sugallja: nem kell hosszú távra berendezkedni, elegendő rövidebb időn keresztül intenzív(nek gondolt) emberi kapcsolatokat kialakítani. A kapcsolattartás többnyire úgyis digitális csatornákon zajlik, ahol a távlatosság, az elköteleződés és a folyamatosság helyébe a megtörténte pillanatában feloldódó azonnaliság, az agresszív pillanatnyiság és a szórakoztató fragmentáltság lép.

Az új munkaetikát új kódok, új törekvések, új igények közvetítik, amelyekben mindannyiszor tetten érhető a high-tech szektor antropológiai felfogása (hálózatos, innovatív önképe) és a »virtuális osztály« kreatív egoizmusa. A rugalmas munkaidőből, a játékos munkahelyből, a rendszeres csapatépítő tréningekből és egy jó coach rendszeres tanácsadásaiból kibontakozó gyakorlat önmegvalósító feladatnak tekinti a munkát, amelynek végcélja, hogy mindenki a saját brandje legyen – hiszen az Én a márka.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2015. október 15. 13:21
A technológia fejlődésével eljutottunk oda, hogy sokkal kevesebb emberi erőkifejtéssel lehet megtermelni az élethez szükséges dolgokat. Ezáltal megnőtt a rendszer "arisztokratáinak" a száma, akik munka címén vagy "irányítanak", vagy "önmegvalósítanak", vagy csak egyszerűen élvezik a jövedelmet. Mivel többségben vannak, övék a hatalom, jó pénzt fizetnek egymásnak, és azt hiszik minden rendben van. Mivel az elosztási rendszer nem változott, mert ez a csúcson lévőknek nem érdeke, mert ők a különböző szűkösségek megteremtésével biztosítják maguknak a hatalmat, úgy kell csinálni, mintha a felső többség is "dolgozna", miközben valójában nagy részük egymást "szórakoztatja" jogszabályokkal, marketinggel és egyéb kütyükkel. Az alsó kisebbségnek pedig ha menekülni akar az egyre rosszabb megbecsültségű valódi munka világából, marad a feltörés a "szórakoztató" munka világába, vagy a rendszerből való dezertálás. Így végül a valódi munka munkások híján valóban eltűnik. Egy darabig még megy a verkli hitelből, aztán összeomlik. Mint írta valaki följebb, az alapjövedelem erre megoldást adna, mert aki csak szórakozna, az összességében kevesebb jövedelemhez jutna, mint az, aki ténylegesen valami piacon eladható terméket termel vagy szolgáltat (annak a jövedelme ugyanis hozzáadódna az alaphoz). Ez a mostani torz elosztás esetén pont fordítva van.
lvjtn
2015. október 14. 13:00
szerintem meg remek cikk lenne, csak sajnos félbehagyott teljesen igaz, h az ún. fejlett világban (ahova azért mi is tartozunk), jó ha az emberek 10-20%-a dolgozik a szó klasszikus értelmében. néhány szektorban még vannak emberek, akik termelő munkát végeznek, de döntően vagy robotok, vagy serény kezű ázsiai gyerekmunkások dolgoznak. a felett világban az aktív korúaknak hiába 70%-a foglalkoztatott, a többség egyre inkább teljesen fölösleges és értelmetlen látszattevékenységet folytat. burjánzanak az újabb és újabb foglalkozások, amikre mesterségesen teremtenek keresletet. ez kb. ugyanaz, mnt a kapun belüli munkanélküliség az átkosban vicces, de lényegében akár be is vezethetnénk a szélsőbalos alapbért, lényegében most is ez folyik. ráadásul nemcsak a munka virtuális, a pénz is fedezet nélküli játékpénz, amit a bankok hitel kreálásával nyomtatnak csak ugye azt nem tudjuk, hova vezet ez. ha a munka teljes robotizálódásához, ahol valóban hobbiból tesz-vesz az ember, akkor ez érdekes is lehet. ha viszont ez egy hatalmas lufi, fikció, amelyik kipukkan, hatalmas kopp lesz a vége
Robinzon Kurzor
2015. október 14. 12:58
Mindenki nyugodjon le a picsába, ez nem a NER népének szól. Szóval nincs itt semmi látnivaló, tessék szépen visszamenni és közmunkában kapálni az államtitkár úr szőlőjébe.
Szúnyog
2015. október 14. 12:37
Ez a faszi ugye nem a termelő munkáról beszél? Nem arról, ami nélkül ő nem kommunikálhatna szabadon, nem építgethetné önképét. Látóköre roppant szűk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!