Németország mindenekfelett

2013. szeptember 04. 18:39

Nem kétséges, hogy a német gazdasági sikerek az európai háttérből táplálkoznak.

2013. szeptember 04. 18:39
Horbulák Zsolt
Új Szó

„Nem kétséges, hogy a német gazdasági sikerek az európai háttérből táplálkoznak. A német ipar csak azért tud nagy fordulatszámon pörögni, mert felvevő piaca egy ötszáz millió lakosú, teljesen szabad gazdasági tér. Maastrichtból, Schengenből és az euróból Németország tudta a legnagyobb hasznot húzni.

A maastrichti kritériumok a többi európai állam költségvetését is többé-kevésbé stabillá tették; Schengen abban segít, hogy a legügyesebb munkaerő Németországba vándoroljon; az euró pedig gördülékennyé teszi a nyersanyagok behozatalát, a német áruk kivitelét és olcsóbbá teszi a német munkaerőt. A jelenlegi válság mindezt még szembetűnőbbé tette.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. szeptember 05. 10:22
Ugyan ezek a lehetőségek mások számára is adottak. Élni kell tudni vele. Amúgy meg kell nézni, hogy a németek milyen ügyesek ebben a játékban. Az egész eu gyakorlatilag jegelve van addig, amíg a német választások le nem mennek. Nincs komolyabb javaslat, terv, vagy megegyezés a porondon, amíg ott el nem dől a választás. Ilyet nem lehetett sem a francia, sem más választások előtt tapasztalni.
ciseaux
2013. szeptember 05. 02:29
Ennek a cikknek amolyan "dögöljön meg a szomszéd tehene is" szaga van. A németek két világháború és azok következményei után mindig talpraálltak, és gazdaságilag legyőzték riválisaikat. Németország ipari fölénye nyilvánvaló volt már a 70-es években, a globalizáció csak nagyobb piacot adott neki. Jelenleg Kínában majdnem annyi német gépkocsit adnak el, mint az USA-ban. Audi, csak ez év első 7 hónapjában 269,905 személygépkocsit adott el... Audi Foshan-ban építi új gyárát, ahol éves szinten 700,000 gépkocsit gyárt majd. Csak a júliusban, BMW 32,196 db., Mercedes 18,530 db gépkocsit adott el... A Kecskeméten nyitott Mercedes gyár kapacitása már nem elégséges az A-osztályú kocsik gyártására, a finnországi gyáruknak is be kell már segíteni...
narmer
2013. szeptember 05. 00:13
Qrvajó a cím, Deutschland Deutschland Über alles.
MacElek
2013. szeptember 04. 22:12
Európa = Németország. De a világ Kína.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!