Az észt miniszterelnök feláldozná országa EU-s forrásait Ukrajnáért

2023. október 31. 12:16

Kaja Kallas egyre nagyobb lendülettel veti bele magát az abszurdba. Miután kidühöngte magát a magyar miniszterelnökön, most a saját országától is megvonná az EU-s forrásokat, ha ez a feltétele, hogy Ukrajna uniós tag legyen.

2023. október 31. 12:16
KALLAS, Kaja
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A napokban Kaja Kallas a Financial Times hasábjain osztotta meg jövőképét Ukrajnáról, az Európai Unióról és hazájáról. A sorrend nem véletlen: a kormányfő egészen meghökkentő megközelítése ugyanis Észtország uniós forrásainak leállítását szorgalmazta Kijev érdekeinek előtérbe helyezésével. 

Jobb helye van Ukrajnában 

 Az Európai Unió bővítését „lehetőleg tegnapra” követelők közül a balti országok a leghangosabbak. Észtország még közülük is kimagaslik oroszellenes intézkedéseivel, háborúpárti retorikájával, a szankciók szigorításainak és Ukrajna feltétlen támogatásának követelésével. (Ezért különösen kínos az az epizód, amelynek során kiderült, hogy a magát Észtország igazságérzetének tartott miniszterelnök férje közben vidáman üzletelt az oroszokkal.) Arra azonban kevesen számítottak még az észtek közül is, hogy a kormányfő hajlandó lemondani az EU-s forrásokról is Kijev érdekében. 

 Kallas szerint Észtország készen áll arra, hogy Ukrajna gyors csatlakozása esetén az EU-s költségvetés nettó befizetőjévé váljon, vagyis olyan tagállam legyen, amely többet fizet be az uniós költségvetésbe, mint amennyit kap onnan.  

 Az észt miniszterelnök ezzel gyakorlatilag lemond a kohéziós alap országának járó összegeiről, amelyek éppen azért érkeznének, hogy a gazdaságilag gyengébb lábon álló tagállamok mihamarabb fel tudjanak zárkózni. Egyben arra is felszólította az uniós országokat, hogy haladéktalanul kezdjék meg az Ukrajna mielőbbi csatlakozását lehetővé tevő költségvetési reformfolyamatok kidolgozását.  
 

Ezt is ajánljuk a témában

Aki KAPja, marja 

Arról éppen a Financial Times számolt be, hogy egy belső EU-s tanulmány szerint Ukrajna a jelenlegi költségvetési struktúra szerint majdnem 190 milliárd eurós támogatásra lenne jogosult a csatlakozás utáni első hét évben. A közös agrárpolitika (KAP) forrásaiból 96,5 milliárdot, a kohéziós alapból pedig 61 milliárdot kellene utalni Kijevnek, ez pedig azt jelenti, hogy Csehország, Észtország, Litvánia, Szlovénia, Ciprus és Málta kiesne a támogatási rendszerből.  

Kallas szerint ezt az áldozatot vállalni kell Ukrajna csatlakozásáért cserébe. Szerinte az Európai Unió eszméje nem arról szól, hogy a tagállamok pénzelosztóként tekintsenek Brüsszelre, a lényeg ennél sokkal magasztosabb.  

A jelenlegi rendszer valóban alkalmatlannak tűnik egy bővítés végrehajtására, ugyanakkor abban az EU-s tagállamok többsége egyetért, hogy a reformfolyamat kidolgozása lassú és aprólékos munka lesz, rengeteg vitával és tagállami érdeksérelemmel kísérve. Éppen emiatt a csatlakozást sürgetőket tempólassításra kérik a nagyobb gazdaságok, óva intve őket attól, hogy átpolitizált, érzelmi alapon meghozott döntéseket próbáljanak kicsikarni.  

Kallas nem ért egyet a lassú folyamattal. Mint mondta, a reformok szükségességét az EU-s vezetők zöme csak felszínesen érinti, többen pedig érezhetően fintorogva közelítik meg a bővítés kérdését. „Remélem, hogy a »nagyok« nem egymás között fognak dönteni a kérdésben. Ha azt akarjuk, hogy történjen valami érdemi előrelépés, mindenkinek figyelemebe kell venni az egyes tagállamok javaslatát.” 
 A maga részéről megtette. 
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand 

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.     

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. november 17. 12:56
Na csak ö nem kapott ÉSZT. Van ilyen Germanisztánban is, na meg Brüsszelben...
Palatin
2023. november 02. 11:46
Ezek az otoba baltiak... Ha jó kapcsolatokat alakítanának ki az oroszokkal potom pénzért kapnának energiát. De szegények felszállnak a nyugati paranoia-vonatra. Azt nem értik meg, hogy nekik nem azonosak az érdekeik a Nyugattal. A Nyugatnak Oroszország a riválisa, igy érhetö, hogy harcolnak ellene. De a Baltikumnak Oroszország nem a riválisa, hanem potenciális partnere... lehetne. A történelmi sérelmeket meg fel kell dolgozni, azokra nem lehet hosszútávú politikát építeni. Ezért is zseniális Orbán politikája.
Mich99
2023. november 02. 11:09
Észt az észteknek!
Mich99
2023. november 02. 11:07
Hol van a huncutság? hát ott hogy az észt miniszterelnök arra számít, hogy (amerikai ügynökként) őt és hazáját az USA kárpótolni fogja azért, amit odaadnak az ukrán náciknak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!