Mesterséges intelligenciával a szerelemért

2021. február 17. 13:58

A japán kormány a kezébe veszi a fiatalok szerelmi életét. A csökkenő tendenciát mutató születések számát szeretnénk feltornázni mesterséges intelligencia programok segítségével.

2021. február 17. 13:58
null

A következő évtől a kormány támogatja azokat az önkormányzatokat, akik már futó vagy most induló mesterséges intelligencia általi programokkal segítik az emberek egymásra találását.

Japánban tavaly 865 000 alá esett a születések száma, ami rekord alacsonynak számít.

Az öregedő nemzet régóta keresi a megoldást, hogy megfordítsák a termékenység arányát. Az AI technológiák használata, a párkeresés és így a gyermek születések számának növelése érdekében az egyik legújabb öteltük. 

Értesülések szerint: jövőre a kormány 2 milliárd jen (5,5 milliárd forintnak megfelelő összeget) elkülönítését tervezi a helyi hatóságok számára, a születési arány növelése érdekében.

Sokan ember által vezérelt párkeresési szolgáltatásokat kínálnak, de vannak, akik intelligens rendszereket vezettek be annak reményében, hogy kifinomultabb elemzéseket végeznek a szabványosított űrlapokból ismert adataik által.
Néhány létező rendszer csak a jövedelem és az életkor kritériumainak figyelembevételére szorítkozik, és csak akkor hoz eredményt, ha pontos egyezés van.

A helyi média szerint a finanszírozás célja, hogy a hatóságok költségesebb, és fejlettebb rendszereket tudjanak használni, amelyek figyelembe veszik az olyan tényezőket is, mint a hobbi és más hasonló értékrendszerek.

Az előrejelzések szerint Japán népessége a 2017. évi 128 milliós csúcsról, 53 millió alá csökken a század végére.

A döntéshozók azért presszionálják a programot, hogy az egyre növekvő jólét költségét legyen majd, aki képes lesz kitermelni.
Sachiko Horiguchi, a japán Temple Egyetem szociokulturális és orvosi antropológusa, úgy gondolja, hogy a kormánynak volnának jobb megoldásai is a születési ráta felpörgetésére, mint a mesterséges intelligencia általi párkeresés támogatása. Erre példáként megemlíti az alacsony keresetű fiatalok megsegítését.

Az antropológus egy friss jelentésről számolt be, mely azt sugallja, hogy az alacsonyabb jövedelem és az érdektelenség a párkapcsolatok felé, párhuzamba hozhatóak. Ez pedig arra világít rá, hogyha a fiataloknak nincs igénye arra, hogy ismerkedjenek, akkor hiába való a párkeresés támogatása.

Meglátása szerint a háztartási vagy gyermekgondozási feladatokat elvégző AI robotok hatékonyabbak lehetnének, amennyiben azok megfizethető áron elérhetőek.

Az elemzők már régen rámutattak a dolgozó anyák támogatásának hiányára Japánban. Az anyákra nagy teher nehezedik, az elvárásoknak megfelelően dolgoznak, elvégzik a házimunkát és gyermeket nevelnek. A kormány célkitűzése az volt, hogy több nőt foglalkoztasson teljes munkaidőben, azonban a munkaerő piacon a nemek közti különbségek nőttek, a férfiak javára. 

Japán a 153 ország közül, a 121. helyet foglalta el a Világgazdasági Fórumon, a nemek közti egyenlőségről szóló 2019-es jelentésben. Ezzel az eredménnyel, 11 hellyel lejjebb került az előző évhez képest.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trüpéma
2021. február 28. 22:51
Igen, egyszerű a megoldás: a nők maradhassanak tovább otthon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!