Mely országokban élnek Európa legképzettebb emberei?

2024. május 08. 15:12

Oktatási körkép: jelentős az eltérés az európai országok között a legmagasabb szintű felsőfokú végzettséggel rendelkezők számát illetően.

2024. május 08. 15:12
Szabó Péter

Fotó: Pixabay

Átfogó oktatási felmérések szerint az Európai Unió országaiban a 25-74 év közötti lakosság átlagosan közel egyharmada rendelkezik felsőfokú végzettséggel – ideértve az állami és magánegyetemeket, főiskolákat, műszaki képzőintézményeket és szakiskolákat is. Az adatok azt mutatják, hogy az iskolai végzettség kortól és nemtől függően jelentős változásokat mutat – írja az Euronews.

Oktatás: hol tart ma Európa?

Nézzük, mely országokban a legmagasabb a felsőoktatási arány Európában, és mely országok fordítanak egyre nagyobb figyelmet a szakképzésre!

Összességében elmondható, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező lakosság aránya az északi és balti országokban magasabb, általánosságban pedig a nők számítanak a képzettebbeknek.

A felmérések három kategóriába sorolják az iskolai végzettséget: alacsony (középiskolai szintnél alacsonyabb), középfokú (középiskolai) vagy magas (egyetemi tanulmányok) szintje.

Az Eurostat európai adatügynökség szerint 2022-ben az EU-ban a 25 és 74 év közöttiek 31,8 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel, a románok 17,4 százalékkal sereghajtók, a rangsort az írek vezetik 49,8 százalékkal. Hazánk a középmezőnyben található a 27,8 százalékkal.

Ezt is ajánljuk a témában

Északon több a diplomás

Az EU-átlagnál magasabb a felsőoktatásban végzettek aránya a skandináv és a balti országokban. A harmadik és negyedik helyen Svédország és Norvégia végzett. A litván lakosság 44 százalékának volt felsőfokú végzettsége, de más skandináv és balti országokban is magasabb volt az uniós átlagnál a felsőfokú végzettségűek aránya.

Az Egyesült Királyságban a 25 és 74 év közötti lakosság 43,5 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, ami meghaladja az EU négy nagy országát, amelyek közül Franciaország (38,2 százalék) volt a legmagasabb, Spanyolország (38 százalék) előtt. Érdekesség, hogy Románia után Olaszországban volt a legalacsonyabb a felsőfokú végzettségűek aránya, mindössze 18,5 százalék, de ez az arányszám Németországban is elmaradt valamivel az uniós átlagtól (31,5 százalék).

Ezt is ajánljuk a témában

Négy uniós országban 40 százalék felett van az alacsony iskolai végzettségűek aránya (Portugália, Olaszország, Málta és Spanyolország), a tagjelölt országokban viszont lényegesen alacsonyabb a felsőfokú végzettségűek aránya. Törökországban van a legrosszabb helyzetben, a lakosság közel kétharmada (61,8 százalék) rendelkezik alacsonyabb végzettséggel, mint a felső- és középfokúval. Magyarországon alacsony, mindössze 14,2 százalék az alacsony végzettségűek aránya.

Az EU-átlagnál magasabb a felsőoktatásban végzettek aránya a skandináv és a balti országokban
Fotó: Pixabay

Egyre nagyobb teret kap a szakképzés

Kilenc EU-országban, köztük Csehországban (63,9), Szlovákiában (60,9) Lengyelországban (52,2) és Németországban (47,4) haladta meg a 45 százalékot a közepes iskolai végzettségűek aránya a szakmai orientáció tekintetében. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb generáció magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik, és Európa-szerte jelentős növekedésnek indult a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya.

A felsőfokú végzettség aránya az EU-országok egyharmadában meghaladta az 50 százalékot, de tíz uniós tagállam is elmaradt a 2030-ra kitűzött 45 százalékos uniós céltól.

Összességében elmondható, hogy a nők képzettebbek, mint a férfiak: 35 európai országból érkeztek adatok, ezek alapján a 25–34 éves nők magasabb arányban szereztek felsőfokú végzettséget, mint a férfiak – 2022-ben átlagosan 47,6 százalék volt a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők aránya, míg a férfiaké 36,5 százalék.

Finnország kivételével a nemek közötti különbség a skandináv és a balti országokban jelentősen magasabb volt a nők javára. A legnagyobb különbséget Izland (25,4 százalékpont), Szlovénia (23,8 százalékpont) és Szlovákia (22,8 százalékpont) érték el.

Magyarországon 10,7 százalékpont a különbség a nők javára.

A legkisebb eltérésről Törökország (1,3 százalékpont), Svájc (3,6 százalékpont) és Németország (4,6 százalékpont) számolt be, ami azt mutatja, hogy ezekben az országokban ilyen közel van a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők és férfiak aránya.

Nő a felsőfokú végzettségűek aránya

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az EU-ban a 25-74 év közötti, felsőfokú végzettségűek aránya: a 2004-es 19,1 százalékról 2022-re 31,8 százalékra. Egyre több felnőtt képzi magát tovább, mert szüksége lehet készségei frissítésére. Felnőttképzés a munkaerőpiac változása, a digitalizáció és automatizálás szempontjából is fontos. Míg a skandináv országokban magas a felnőttkori tanulás aránya, addig a balkáni országokban az uniós átlaghoz képest lényegesen alacsonyabb az arány.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­­g­­­a­­­z­i n­­i­m­­f­­­o­­­m­á­n­­i­­­á­­­k­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
palika-2020
2024. május 08. 18:15
Semmit nem szamit ha nincs szeretet es jozan paraszti esz. Ez a ketto az alap, ha ezek nincsenek, haboru lesz es bolondok iranyitanak.
bagoly-29
2024. május 08. 18:15 Szerkesztve
S ez hogyan tükrözödik az északiak műveltségében, gazdasági teljesítményében? Pláne a baltiakéban. Persze, hogy a nők vannak többen a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közt. Egyrészt mert korábban érnek mint a férfiak, másrészt mert ők az okostojás magolók, mert őket favorizálják mind a férfi, mind a nő tanárok, s végül mivel a duma szakokat dominálják a nehezeket meg elkerülik!
Palatin
2024. május 08. 18:08
A Tommaso nevü ámokfutó és mafla haverja, "gilou-au-clavier", - akik itt a fórumban elállják a napsütést -, egy utólsó fázisos hagymázas, Down-kóros pszichopaták, mazochista elhajlással. Amit ez a kelekóla, leaszfaltozott agyú szellemi és morális hajléktalan skizo duó itt a fórumban összeidétlenkedik, az egy sátánista vallási köntösbe bujtatott ideológiai maszturbáció. Tommasónak javasolnám, hogy a nevét módosítsa egy csipetnyit, "Tom a maso" -ra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!