Káoszba fulladt a velencei fizetős rendszer

2024. április 25. 22:36

A fő buszpályaudvaron feszültség alakult ki a rohamrendőrök és a díjat ellenző mintegy 500 tüntető között.

2024. április 25. 22:36

Nyitókép: MARCO BERTORELLO / AFP

Korábban megírtuk, hogy az elmúlt években Velence ismert helyszínein szinte mozdulni sem lehetett a turistáktól, amit megelégelt a városvezetés és drasztikus intézkedéseket vezetett be: a mai naptól (április 25-től) fizetős lesz a városba való belépés.

A csütörtöki nap azonban rázósan indult, sok látogatót összezavart, sőt néhány lakos tiltakozását is kiváltotta

– számolt be a The Guardien. A városban szállást foglaló vendégek mentességet élveznek, de regisztrálniuk kell, míg az állandó lakosság – számuk 270 ezerre tehető – anélkül is szabadon közlekedhet.

A Santa Lucia állomásra érkező kirándulók közül sokan QR-kóddal igazolták az útdíj megfizetését, de a szállodafoglalással rendelkezők körében továbbra is fennállt a zűrzavar, mivel nem tudták, hogy a mentességet még mindig online kell megerősíteniük. Több turista is panaszkodott arra, hogy 10 perceket kellett eltölteniük azzal, hogy egy utaskísérő segítségével eligazodjanak a folyamatban.

A kezdeményezés erős ellenállásba ütközött Velencében

Ahogy egyre több vonat érkezett, úgy nőttek az aggodalmak az ellenőrzések kezelésével kapcsolatban a főszezonban. Sok látogató zavarosnak találta a rendszert, bár nem gondolják ők sem, hogy az 5 eurós díj elriasztaná a turistákat. Néhányan, mint például Elizabeth az Egyesült Államokból, nem tudtak a díjról, amíg meg nem mutatták nekik, hogyan kell online fizetni.

Késő délutánra 15 700-an fizették ki a jegyeket, akár előre, akár érkezéskor. A kezdeményezés azonban erős ellenállásba ütközött Velencében, mivel a 

kritikusok szerint sérti a szabad mozgást, és nem kezeli hatékonyan a túlzott turizmust.

Az intézkedés által érintett Velence fő szigetén 2022-ben 3,2 millió vendégéjszakát töltöttek el a turisták, és a csúcsnapokon akár 40 000 egynapos látogató is érkezhetett. A Piazzale Román, ahol a fő buszpályaudvar található, feszültség alakult ki a rohamrendőrök és a díjat ellenző mintegy 500 tüntető között.

Federica Toninello, a tiltakozás egyik szervezője bírálta a tanács intézkedéseit, mondván, hogy azok nem foglalkoznak a lakosok igényeivel, és kizárólag a turizmusra és a spekulációra összpontosítanak.

 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:13
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­­­l­á­­n­y­o­k­­ ­­v­­á­­­r­­n­­a­­­k­­ ­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Welszibard
2024. április 26. 08:27 Szerkesztve
Egy-egy csábító Youtube (reklám)video az adott városról, másnap máris jó anyagi háttérrel bíró tömegek özönlik el az adott várost. Bizonyítható pl. hogy a 2015-ös YT-os a drónos videók után kezdődött el a a Dunakanyar agglomerációs ostroma, szinte már másnap (s azóta csak növekvően) horror nagy - autós - tömegek dübörögtek végig a Szentendrei-sziget csúcsán lévő falucska egyetlen főutcáján, hogy elérjék az áhított Szigetcsúcs Természetvédelmi Területét, mely egyúttal Natura 2000 is.Hol parkoltak az autók százai? A füves sportpályán, melyet kineveztek parkolónak. Ugyan nem volt engedélyezett a fürdés a Dunában, de fürödtek, hiába volt tucatnyi WC, mégis tele voltak a bokrok emberi ürülékkel és vizelettel, a konténerek csordultig teltek a tömeg otthagyott szemetjével. Hiába volt a lakosság tiltakozása az owertourism eszkalációja ellen, csak annyit tudtak elérni, hogy 2022-ben Vitályos Eszter leállította a milliárdos turisztikai nagyberuházást a természet megóvása érdekében.
auditorium
2024. április 26. 08:21
Ápr.25. az ol. Felszabadulás napja. Erre emlékeznek a partizán mozgalmak, de ellentüntetést szerveznek a Pro Palestina szélsőbalos fiataljai és az itt élő arabok és muzulmán testvéreik. Az 5 eurós belépő kifogás volt káoszt teremteni, amit azonban az ol. TV-hiradók nem igen mutattak. Inkább csak a turistákat, akik elfogadták a belépődijat. A Felszabadulás ünnepe itt is vitába fullad, ahogy Mo. is régen ápr.4. Van akinek tetszett, van akinek kevésbé.
Obsitos Technikus
2024. április 26. 08:09
Itália...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!