Döbbenetes hírszerzési jelentés: Putyin a NATO elleni támadásra készülhet

2024. február 13. 18:25

„Ha nem vagyunk felkészülve, akkor az (orosz katonai támadás) valószínűsége is sokkal nagyobb lesz” – figyelmeztetett a külső hírszerzés vezetője.

2024. február 13. 18:25

Oroszország katonai összecsapásra készül a Nyugattal, amire a következő évtizedben kerülhet sor, de ettől elrettentheti az európai fegyveres erők megerősítése – áll az észt külső hírszerző szolgálat kedden kiadott jelentésében.

A hírszerző szolgálat vezetője szerint az előrejelzés azokon az orosz terveken alapul, amelyek megdupláznák az orosz erők létszámát a NATO-tag Finnországgal, Észtországgal, Litvániával és Lettországgal közös határokon.

„Oroszország olyan utat választott, amely hosszú távú konfrontációt jelent.

A Kreml valószínűleg egy NATO-val szembeni lehetséges konfliktussal számol a következő évtizeden belül”

– mondta Kaupo Rosin, a külső hírszerzés vezetője az észt nemzetbiztonságot fenyegető veszélyekről szóló jelentést ismertetve.

Rosin szerint egy orosz támadás rövid távon „rendkívül valószínűtlen”, mivel most Oroszországnak Ukrajnában kell tartania a csapatait, és továbbra is valószínűtlen marad, ha Európában is egy erős haderőfejlesztés történne.

Ha nem vagyunk felkészülve, akkor az (orosz katonai támadás) valószínűsége is sokkal nagyobb lesz”

– figyelmeztetett Rosin.

Észtország és a másik két balti ország a védelmi kiadásaikat költségvetésük több mint 2 százalékára növelték, miután Oroszország 2014-ben elcsatolta a Krím félszigetet. Egyúttal a NATO-szövetségesek is megerősítették jelenlétüket a Baltikumban. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, a NATO ígéretet tett arra, hogy megerősíti erőit a szövetség keleti határán.

Berlin és Vilnius tavaly év végén megállapodott abban, hogy 2027-re a német hadsereg (Bundeswehr) állandó állomásoztatás céljából a litván-orosz határtérségbe telepít egy dandárt, 4800 katonával és 200 fős civil személyzettel.

A megállapodás Berlin számára történelmi jelentőséggel bír, mert a II. világháború óta ez lesz az első állandó külföldi küldetés a német hadsereg számára.

Az észt külső hírszerző szolgálat vezetője nem számít orosz áttörésre Ukrajnában a márciusi oroszországi elnökválasztás előtt, mivel ehhez szerinte Moszkvának jelentősen nagyobb haderőt kellene mozgósítania.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: BULENT KILIC / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 221 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öcsicipő
2024. február 14. 07:28
Hozzáértőbbek úgy tartják, az USA nem fél a III. Vh-tól, de nem készült fel rá. Oroszország fél tőlle, de felkészült a III Vh-ra.
Jospehe998
2024. február 14. 05:23
Az a döbbenetes hogy az emberek félelemben tartásával próbáljátok megszerezni az anyagi és katonai támogatást az Ukránok számára..elég már a hazugságból! Az oroszok meg Ukrajnába se mentek volna ha ti nem keveritek a szart…
radagast
2024. február 14. 05:19 Szerkesztve
“Döbbenetes”bammeg!Inkább az a döbbenetes hogy mennyire hülyének tartják az embereket ezek a sátánista férgek! “
pollip
2024. február 14. 05:07
Értelmezési hibának tűnik .... Az oroszok azért és arra készülnek, hogy a NATO megtámadja őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!