Gyakorlatilag felszámolnák Írországban a szólásszabadságot

2023. május 02. 21:56

Példátlan módon korlátozná az ír törvényhozás a szólásszabadságot: az állam által „gyűlöletkeltőnek” minősített anyag puszta birtoklása is börtönbüntetést vonhatna maga után.

2023. május 02. 21:56
null

Egy káros, a szólásszabadságot korlátozó új törvényjavaslat kerülhet be az ír törvények közé – olvasható a European Conservative hasábjain. Az új törvényjavaslat szerint

minden, az állam által „gyűlöletkeltőnek” minősített anyag puszta birtoklása is börtönbüntetést vonhat maga után,

ha a hatóságok gyanúja szerint az anyagot terjesztésre szánták. A portál emlékeztet, hogy a múlt héten az ír törvényhozás alsóháza elfogadta a törvényt, amelynek célja – a benyújtói szerint –,  hogy „megvédje a védett tulajdonságokkal rendelkezőket a gyűlölettől”. Jelenleg pedig a felsőház tárgyalja.

A Criminal Justice (Incitement to Violence or Hatred and Hate Offences) Bill 2022 néven ismert törvényjavaslatról a közvéleményt csak minimálisan tájékoztatták. Az ír média nagyrészt figyelmen kívül hagyta.

Ez akkor változott meg, amikor a jobboldali körökben elismert kommentátor, Keith Woods felhívta a figyelmet a jogszabályra azzal, hogy tweetelt egy képernyőfotót a törvény egyik riasztó szegmenséről: Rámutatott, hogy

a bizonyítási teher a vádlottra hárul,

– az általánosan elfogadott jogállami elvekkel teljesen szembemenve –, akitől elvárják, hogy bizonyítsa, nem állt szándékában terjeszteni a birtokában lévő „gyűlöletkeltő” anyagot.

Még a trockista baloldali People Before Profit ír párt is olyan radikálisnak ítélte a záradékot, hogy ellenezte azt mint a polgári szabadságjogok durva megsértését.

Woods bejegyzése felkeltette a Twitter tulajdonosának, Elon Musknak a figyelmét, aki megosztotta a bejegyzést, arra figyelmeztetve: „ez egy durva támadás a szólásszabadság ellen”.

Ezt követően Jordan Peterson kanadai pszichológus és író is megosztotta a cikket, és párhuzamot vont az ír törvény, valamint a csütörtökön elfogadott C-11-es kanadai törvényjavaslat között. Az új kanadai szabályozás a hagyományos műsorszolgáltatókhoz hasonlóan tartalmi követelmények és szabályozások hatálya alá vonná a közösségimédia-platformokat és a streaming-szolgáltatásokat, mint például a Netflix, a Spotify és a YouTube. Az utóbbi független tartalomkészítől viszont attól tartanak, hogy ez korlátozni fogja alkotói szabadságukat.

Nem sokkal később meg is mutatkozott, hogy

mekkora befolyása van a szólásszabadság mellett elkötelezett Twitternek.

Woods vasárnap osztotta meg követőivel, hogy végre a média is elkezdett foglalkozni az üggyel, és ennek hatására több ellenzéki politikus is kiállt a törvényjavaslattal szemben. Woods azt írta: „ha nem számítana, amit itt csináltunk, nem fektetnének annyi energiát abba, hogy megpróbáljanak elhallgattatni minket”.

***

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2023. május 12. 19:21
Írország megkapta már az Eu pénzeket..?
Zolotarjov
2023. május 03. 12:32
Sátánia és vidéke..
ujujuj
2023. május 03. 10:15
Ez picsafüst. Az a szólásszabadság igazi megsértése, hogy a buzoid műsorok 18-as karikával mehetnek csak le, nem pedig gyerekmatinék közben. Követeljük, hogy Magyarországon is legyen olyan szólásszabadság, mint Írországban!
Hajnóczi Kristóf
2023. május 03. 08:16
A Biblia Észak-Koreában pornográf irodalomnak számít, birtoklása büntetendő, mert veszélyes a szocialista államrendre. Írországban nemsokára gyűlöletbeszédet tartalmazó szövegnek minősítik, melynek birtoklása veszélyezteti a liberálfasiszta államrendet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!