Eurót szeretne Románia

2017. május 09. 09:40

Klaus Iohannis román elnök szerint technikai szempontból Románia már egy ideje teljesíti a maastrichti kritériumokat, így itt az ideje kitalálni végre, mikor vezetik be az eurót.

2017. május 09. 09:40

Az euróövezethez való csatlakozás továbbra is Románia stratégiai célkitűzései között van - ez ügyben arra van szükség, hogy a kormány és a parlament egy világos ütemtervet jelöljön ki, nyilatkozta hétfőn Klaus Iohannis román államfő az Agerpres román hírügynökség tudósítása szerint.

„Az euróövezethez való csatlakozás továbbra is Románia fontos stratégiai célkitűzése. Technikai szempontból Románia már egy ideje teljesíti a Maastrichti-kritériumokat, tehát elkezdhetnénk egy ütemterv kidolgozását, csak nem világos, hogy kinek kell ezt kidolgoznia és kinek kell megvalósítania” – nyilatkozta Iohannis az Európai út (Calea Europeană) platformnak adott interjúban.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a szakemberek véleménye is megoszlik ebben a témában: vannak, akik a gyors csatlakozás hívei, vannak olyanok is, akik azt mondják, hogy a román gazdaság nincs felkészülve a pénzügyi integrációra. Ez egy nagyon összetett kérdés. Szerencsés lenne, ha a kormány konzultálna a Nemzeti Bankkal, és elkezdenék egy ilyen ütemterv kidolgozását, hangoztatta Iohannis, aki úgy vélte: az eurózónához való csatlakozás többéves folyamat

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2017. május 11. 12:07
A nemzeti valuta (esetenkénti leértékelésével) némi lehetőséget ad egy ország gazdasági nehézségeinek megoldására. Az euroövezet tagjait kisegíthetik a többiek, bizonyos feltételek (megszorítások, nemzeti vagyon kiárusítása) árán. Tessék választani.
Tatulus
2017. május 10. 14:48
Én nem értek a közgazdasághoz, de korrekt véleményt még nem hallottam! Így kénytelen vagyok mindennapi tapasztalataimra hagyatkozni. Az meg azt mutatja - a dolgok most jó irányba mennek. Az újságok tele vannak álláshirdetésekkel, a fizetéseket megemelték, egyelőre nem panaszkodnék. Vannak persze visszatérő gondok. Zavar, hogy egy jó asztalost, vagy vízvezeték szerelőt alig találni, ráadásul horribilis árakat kérnek. Továbbá magyar átok, hogy az utakat képtelenek rendben tartani. Nem igaz, hogy a csatornafedelek kilógnak, vagy alásüllyednek egy fél-centit, vagy többet. Ez csak szervezés kérdése – már mint a folyamatos karbantartás. Még tudnék ötletezni, de nem teszem, nem tisztem.
választópolgár
2017. május 10. 08:27
Az úgynevezett "románia" légüres térben érzi magát nátó és euró nélkül. Vélt nagyhatalmi támogatás nélkül olyanok mint a kiskutya, aki csak akkor mer ugatni ha kerítés van közötte és az utca között. Ha az nincs, akkor fülét farkát behúzva sompolyog a sunyiba.
1120
2017. május 10. 00:44
Annyira bőven megérettek rá, mint a görögök, portugálok, Ciprus... Ráadásul Montenegró "csak úgy" bevezette, nem kérdezett meg senkit. Következmény? Semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!