Kuleba: A kijevi kormány február végéig csúcstalálkozót szeretne a békéről

2022. december 26. 20:32

A tárgyalást lehetőleg az ENSZ-ben, Antonio Guterres főtitkár közvetítésévével képzelik el az ukránok.

2022. december 26. 20:32
null

Az ukrán kormány arra törekszik, hogy jövő év február végéig csúcstalálkozót rendezzenek a békéről, lehetőleg az ENSZ-ben António Guterres főtitkár közvetítésével – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek hétfőn adott interjúban.

Kuleba úgy fogalmazott, Ukrajna mindent megtesz azért, hogy megnyerje az Oroszország ellen vívott háborút 2023-ban. Hozzátette, hogy a diplomácia mindig fontos szerepet játszik. „Minden háború diplomáciai úton ér véget.

– mondta, hozzátéve, hogy Ukrajna szeretné, ha február végén, a háború kezdetének évfordulója környékén létrejöhetne egy csúcstalálkozó.    

„Az ENSZ lenne a legjobb helyszín erre, mert ez nem arról szól, hogy valamelyik országnak kedvezzünk. Ez arról szól, hogy tényleg mindenkit bevonjunk” – mondta. Arra a kérdésre, hogy Moszkva meghívást kapna-e erre a csúcstalálkozóra, azt felelte, hogy ehhez először

Oroszországot nemzetközi bíróság elé kellene állítani háborús bűncselekmények miatt.

„Csak ezen a módon kaphatna meghívást” – szögezte le az ukrán külügyminiszter. Kuleba kiemelte, hogy António Guterres már bizonyította, hogy hatékony közvetítő, hatékony tárgyaló és legfőképp az elveihez és az integritásához ragaszkodó ember, ezért szívesen látnák az ő részvételét.    

Az interjúban az ukrán külügyminiszter kitért arra is, hogy „tökéletesen elégedett” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök  múlt heti washingtoni látogatásának eredményeivel. Elárulta, hogy az Egyesült Államok azt ígérte, különleges eljárás keretében kevesebb mint hat hónapon belül üzembe helyezhetik Ukrajnában a Patriot légvédelmi rakétarendszert, amelynek a működtetéséhez szükséges kiképzés egyébként nagyjából egy évet vesz igénybe.

(MTI)

Nyitókép:MTI

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. december 27. 21:58
Kulabá tényleg azt hiszi, hogy ő mondja meg, mikor lesz béketárgyalás?
brekker
2022. december 27. 21:55
Az oroszok szigorúan minitorozzák a talaj fagyottságát, és a nyugati közhangulatot. Lehet, hogy eltolják a nagy támadás megindítását akkorra, amikor száraz lesz már a talaj, de még nem zöldülnek a fák. Vagy várnak még egy évet és darálnak.
Rizsa
2022. december 27. 19:17
Zselé hazament az amcsi útról. Ahol közölték vele , hogy itt a vége fuss el véle. Ideje fizetni fiacskám . Rájöttek , hogy semmi nincs ingyen . Főleg ha a nagy amerikai testvér adja .
Karbantartó9
2022. december 27. 15:21
Szóljon már valaki ennek a fasznak, hogy neki nem osztottak lapot! Majd az usánka és a zoroszöi megbeszélik, hogy kié melyik föld. A háború csupán a tárgyalási pozíciókat javítja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!