A harmadik legnagyobb nettó kedvezményezettek vagyunk az EU-ban

2016. augusztus 12. 12:35

Egyénekre lebontva 471 eurót kapott minden magyar az EU-pénzekből 2015-ben: ez több mint kétszer annyi, mint amennyit a legnagyobb nettó befizető svédek fejenként fizettek tavaly. A svédek után a hollandok és (még) a britek fizetik fejenként a legtöbbet a közösbe, a németek csak a negyedik helyen állnak. A legnagyobbat előttünk a szlovákok és a csehek kaszálják az EU-pénzekből.

2016. augusztus 12. 12:35

Közzétette az Európai Bizottság a tagállami befizetésekről szóló 2015-ös adatokat, amelyekből kiderül, hogy a be- és kifizetéseket összesítve (azaz nettó szinten) mennyi a tagállamok mérlege.

Az összesítésből kiderül: fejenként lebontva Magyarország a harmadik legnagyobb nettó kedvezményezett, ugyanis átlagosan 471 euró kifizetés jutott minden állampolgárra 2015-ben. Ennél többet csak a szlovákok (571 euró) és a csehek (541 euró) kaptak fejenként, míg utánunk a görögök következnek 456 euróval.

Egyes állampolgárral számolva Németország már kicsúszott a legnagyobb nettó befizetők top hármas listájából: az élen a svédek állnak, akik fejenként 226 eurót fizetnek évente a közösbe, tehát feleannyit, mint amennyit egy magyar kap. A második legnagyobb nettó befizetők a hollandok (219 euróval) és – egyelőre – a britek (178 euróval). A németek csak a negyedik helyen állnak, fejenként 176 eurós befizetéssel.

Igaz, abszolút értékben, összességében továbbra is a németek fizetnek a legtöbbet (14,3 milliárd eurót): utánuk jönnek a britek (11,5 milliárd euróval). Ehhez képest a listán harmadik franciák ennek csak kevesebb mint a felét, 5,5 milliárd eurót fizetnek összesen az EU-kasszába – ismerteti a számokat a dpa alapján a Yahoo német oldala.

A Bizottság szóvivője hangsúlyozta, hogy az EU költségvetése a tagállamokéhoz képest nagyon kicsi, és a legnagyobb befizetők más tagállamoknál jóval nagyobb hasznot húznak a belső piacból.

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. augusztus 13. 18:36
Egyszer vissza is kaphatunk valamit abból amit elvittek.
Gombóc XVI. Artúr
2016. augusztus 12. 23:52
Mert a "közszolgálati sajtó" és a Párttévé2 maga az igazság forrása, ugyebár. Amúgy nem olvasok NOL-t, de "a gugli a te barátod is".
Strassnoff Ignác
2016. augusztus 12. 16:58
Fejenként 471 euró. Nem sok látszatja van. Bár ha megnézem, hogy a politikusaink (Az összes.) hogyan élnek, akkor azért nem jött hiába ez a pénz. De milyen igazuk van, nem? Te mihez kezdenél egy évben 471 euróval? Sok mindent nem. Egy last minute valahova, esetleg kicserélsz 2 háztartási gépet. Beláthatod, ez nem egy nagy szám! De ha a te 471 euródat, a rokonaidét, barátaidét és munkatársaidét is egy magasan kvalifikált emberke teszi zsebre ott a Kossuth téren és mondjuk 40 millióért idén is újra cseréli a luxuskocsiját, az azért már valami, nem? Egyrészt ugye megérdemli, hisz érted dolgozik, másrészt meg milyen öröm neked, mikor gyakrabban látsz X milliós autócsodákat az utcán! Látod, hogy van itt haladás, van itt fejlődés, csak egyelőre még nem ért le a te szintedre. Várjál türelemmel, rád is sor kerül!
Akitlosz
2016. augusztus 12. 15:55
"Egyénekre lebontva 471 eurót kapott minden magyar az EU-pénzekből 2015-ben:" Ki? Egy centet sem kaptam. Jelentkezzen már aki kapott!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!