Surján: A kohéziós politika területén Magyarország volt a legnagyobb vesztes

2012. szeptember 24. 16:55

Aggodalommal tölti el az Európai Parlament (EP) költségvetési bizottságának tagjait Surján László szerint az, hogy az Európai Unió soros elnökségét betöltő Ciprus javaslata továbbra sem közelíti az álláspontokat a többéves költségvetés ügyében – tudatta a kereszténydemokrata EP-képviselő hétfőn.

2012. szeptember 24. 16:55

Bár az Európai Parlament csak igent vagy nemet mondhat egy tanácsi szövegre, jó lenne elkerülni a vétó bekövetkezését. Különösen hátrányosan érint bennünket, kelet-közép-európai országok képviselőit a ciprusi javaslat, hiszen már az Európai Bizottság javaslata is 5%-os csökkentést javasolt a számunkra oly fontos kohéziós politika terén, míg mi legalább a 2007-2013-as szintek megtartását javasoljuk” – áll Surján László közleményében.

Surján László kifejti, hogy a ciprusi javaslat a főösszeget és minden költségvetési fejezetet érintő csökkentések szükségességéről szól. Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága ugyanakkor továbbra is azt a plenáris ülésen megerősített álláspontot képviseli, miszerint 2014-től a főösszegek legalább 5 százalékos emelésére van szükség, ha az unió teljesíteni akarja politikai vállalásait és jogi kötelezettségeit – vélekedik a néppárti magyar képviselő.

Surján László szerint továbbra is kérdéses, hogy az elnökségi javaslat megfelelően kezeli-e Magyarország problémáját. Hazánk a 2008-2010-es gyenge növekedési adatok miatt a kohéziós politika területén a legnagyobb vesztese volt az eredeti bizottsági javaslatnak.

 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2012. szeptember 24. 17:10
Újabb csontváz ami milliárdokban mérhető. Szocifanok mi a helyzet ilyenkor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!