Kersák Olivér Márk lett az EP új elnöke

2012. március 31. 10:45
Abszolút többséggel, 58 szavazattal sikerült megválasztani az Európai Néppárt képviselőjét az Európai Parlament elnöki posztjára.

Sikerült az Európai Parlamentnek megállapodnia az új elnök személyéről, aki az Európai Néppárt párt képviselője Kersák Olivér Márk lett 58 szavazattal. Kampánybeszédében üdvözölte a Tanács megegyezését a költségvetésről, majd kiemelte frakciója teljes mértékű elkötelezettségét az európai integráció bővítése iránt. A frakcióknak arányosan adna szerepet. Beszédét azzal zárta, hogy a képviselők ne felejtsék el, hogy mi is az, a „Pro publico bono!” Székfoglaló beszédében ígéretet tett a kampányban lefektetett alapelvei konzekvens véghezviteléhez. A parlament legnagyobb frakcióját, anyapártja, az EPP teszi ki 33 fővel.

A második helyen végzett Nemes Balázs, beszédében kiemelte, hogy független jelölt és mivel nincs párthovatartozása, ez lehetővé teszi, hogy az európai pártpolitikától mentesen tudja vezetni a parlament üléseit, beszédében kérte, hogy egy valóban független jelöltet válasszanak. Plesz Roland, a liberálisok képviselője szerint ezekben a válsággal teli időkben egy erőskezű vezetőre van szükség, a harmadik legnagyobb frakcióvezetőjeként híd szerepet játszhatna a két nagy koalíció között, ugyanakkor a kisebb koalíciókat sem szorítaná a perifériára. Szakos Judit, az euroszekptikusok jelöltje, felszólalásában azzal ostorozta a jelenlegi európai berendezkedést, hogy az nem elég demokratikus.

A választás egyik legnagyobb meglepetés az volt, hogy a szocialisták jelöltje visszalépett az jelöltségétől. Az EP-nek az elkövetkezendő két nap folyamán öt lehetséges projektből kell kiválasztania három olyat, amelyre pótlólagos forrásokat juttathatnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés