Folytatódik a plenáris ülés

2012. március 31. 13:46
A második részben a környezetvédelem, az energiapolitika, illetve a munkahelyteremtés fontossága mellett a romániai magyar képviselő is kereszttűzbe került. Az olaszok az ebéd utáni szieszta programba iktatását kezdeményezték.

A Zöld Pártból Kaló Attila szólalt fel elsőként a plenáris ülés második fordulójában. A francia képviselő egy, az országát is érintő energiapolitikai problémákról beszélt, megemlítve hogy szemléletváltásra van szükség a népesség körében is. Regős Dániel, a párt angol képviselője felszólalásában az állatvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet, különös tekintettel a szállítási körülményekre. A génmanipulált növények terjesztésének tilalmát is sürgető problémaként nevezte meg. Metali Brahim a bevándorlás kérdését zöld szemszögből közelítette meg, elsősorban a menedékjogot kérőkkel szembeni emberibb bánásmódot szorgalmazva.

Al Sallami Linda az ECR részéről azt közölte: globális versenyképességre van szükség, ehhez pedig innovációra. „Bízom abban, hogy ma és holnap olyan döntéseket fogunk elfogadni, amelyek mögött érvek húzódnak, nem pedig érdekek” – tette hozzá. Kossuth Katalin az ECR és Nagy Britannia nevében azt mondta: „bízom benne, hogy megtaláljuk a közös utat egymáshoz, és nem csak átvitt értelemben”. Sági Eszter a frakció részéről üdvözölte a konzervatív reformprogramot, a Horizont 2020-at. Megemlítette: az ECR támogatja a közös energiaprogramot, az energiahálózat kiépítését. Hochbaum Dániel Európa infrastrukturális töredezettségére hívta fel a figyelmet.

Lengyelországból, az euroszkeptikusok részéről Mogyorósi Szilárd beszélt arról, hogy pártja nem támogatja az egységes európai eszköz megvalósulását, mely a migrációt segítené elő.  A nemzetek feletti Európáért harcolok, de nem hiszem, hogy a jelenlegi rendszer működőképes – mondta Bozsó Ildikó, aki szerint túlszabályozottak például az állattartás körülményei. Az euroszkeptikus képviselő utalt a K+F+I szükségtelenségére is.

Én Európa érdekében szólalok fel – mondta a független Paál András.  „Ne a párt érdeke, hanem a józan ész döntsön, mindenkinek ezt javaslom” – hangoztatta. Kovács Miklós a függetlenek részéről közölte: érdekképviseletet szeretne, amely minden pártnak egyenlő szinten képviseli az érdekeit. Nemes Balázs román független képviselő felhívta az EP figyelmét: egy romániai magyar képviselő Magyarország érdekeit képviseli az Európa Parlamentben, ami véleménye szerint nem helyes.

Németh Gábor, az S&D koalíció belgiumi képviselője frakcióvezetője szavait ismételve mondta: nem lehetnek elégedettek az elfogadott költségvetéssel. Megemlítette: eddig nem hangoztatták eléggé a munkahelyteremtésre vonatkozó célokat. Molnár Szabolcs francia képviselő az elegendő és biztonságos élelmiszer fontosságáról tett említést. S&D az olasz politikusa, Kecskeméti Ádám elmondta: országa érdekeinek megjelenését fontosnak tartja az Európa Parlamentben is, majd kezdeményezte az ebéd utáni szieszta megszavazását. Haris Zsófia mondta: „Tisztelt Képviselőtársak, Európát mi építjük, Európa mi vagyunk!”

A bolgár Tóth Zsuzsa azt közölte: az EPP a sokszínű Európában hisz. „Azt szeretnénk, ha az unió végrehajtaná a működéséhez szükséges szerkezeti reformokat” – folytatta. Szántó Judit – aki szintén a Néppártot képviseli – a fenntartható fejlődés és a szolidaritás mellett tette le voksát. Megemlítette: pártja nem zárkózik el a más pártokkal való együttműködéstől.

Farkas Anita az Egységes Európai Baloldal, valamint a Zöld Baloldal nevében az élelmiszer-biztonságról és az európai összekapcsolási eszközről beszélt, a fejlesztések szükségességét hangsúlyozva. Reméljük, hogy a GUE-NGL frakció tud alkalmazkodni – tette hozzá.

Fő fókuszpontunk az euro bevezetése az egész unió területén – mondta Csiszár Adrienn. Az EPP politikusa az egységes piac kialakítása mellett is érvelt. Jász Zsófia azt hangsúlyozta: a párt eredményeket vár már a mai naptól is, méghozzá a közösségi érdeket előtérbe helyezve. A foglalkoztatás után a nemzetiségi kérdéseket határozta meg fontosként a romániai magyar politikus. Egy magyar képviselő arra tért ki: a romániai képviselő részéről érkező folyamatos támadások alapja vitatható. Bugár Zsuzsanna anyaként szólalt fel és egy párhuzammal élve arról beszélt: az unió nem lehet jó szülő anélkül, hogy ne ismerné el gyerekei, az egyes országos különböző képességeit.

Bíró Ágota, az ALDE képviselője a közlekedési- és digitális hálózatok fontosságát emelte ki, megjegyezve csökkentek az ilyen célú programok támogatásai. Klagyivik Elvira a Horizont 2020 kulcsszerepére hívta fel a figyelmet, hozzátéve: annak magában kell foglalnia a műholdprogramot. Üdvözölte a stratégia K+F+I részeit is. Az ALDE másik képviselője közölte: a nagy versenyben Európa egyre inkább lemarad Ázsia és az USA mellett.

A szocialisták az ülés vége felé látványos papírtépkedéssel és verssel oldották a hangulatot, a performanszot Nemes Balázsnak címezve.

Keskeny Dávid magyar képviselő beszédében azt is leszögezte: Orbán Viktor nem diktátor. „Hülyeségnek” nevezte, hogy akad magyar képviselő, aki a szűk költségvetés ellenére műholdat küldene az űrbe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában