Luxusautó benzin nélkül

2012. március 29. 15:38
Olaszország
Olaszország küldöttsége a nettó befizetők mellett kiállva vitatja azokat a vádakat, melyek szerint a kutatás és fejlesztésre szánt keret, illetve a főösszeg csökkentése a fejlődés útjába kívánna állni.

Meggyőződésünk, hogy az elmúlt időszak válságának éppen az infrastrukturális fejlesztésekre tömény formában zúdított támogatások kiváltói, melyek erőforrásainkon túl pörgették fel a gazdaságot. Noha célkitűzéseink minden esetben pozitív üzenetek hordozói voltak, a rohamos fejlődéssel az Unió egésze sem tudott lépést tartani, hiszen mindeközben alig fordítottunk figyelmet a fenntarthatóságra.

 
Ezen megfontolások kapcsán radikális változások szükségesek, hiszen az új infrastruktúra létesítése mellett fokozott figyelmet kell fordítani azok folyó finanszírozására is. Láthatjuk, hogy az összekapcsolást és integrálódást segítő úthálózat lassan tehermentesül, s a tulajdonos tagállamok az idő viszontagságaival keletkező amortizációval sem képesek felvenni a harcot, de láthatunk üresen álló színházakat, hangversenytermeket, kiürülő oktatási intézményeket is, mivel ezek építésekor a pályázati tanulmányok sem az adott régiók keresleti tényezőivel, sem a későbbi üzemeltetés költségeivel nem számoltak.
 
Hiába kapunk hát luxusautót ajándékba, ha azt csak hitelből, illetve az adósságok további felhalmozásával tudjuk tankolni. Mindezen oktalan megfontolások következményei csak tovább mélyítenék a válságot, így a „hardware” fejlesztése helyett inkább a meglévő infrastruktúra fenntarthatóságát kívánjuk előtérbe helyezni. 
 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés