EB: A költségvetés nem Brüsszelnek, hanem az EU polgárainak készül

2012. március 29. 11:36
A soros elnökség megnyitójával és az EB javaslatának bemutatásával megkezdődtek a 2014-2020 közötti költségvetésről szóló tárgyalások.

Megkezdődtek a tárgyalások a 2014-2020 közötti költségvetésről, a soros dán elnökség megnyitójával. Dánia célja a tárgyalások végére kompromisszumos költségvetési megállapodása elérése. A soros elnökség véleménye szerint ezzel a költségvetéssel, a tagállamok a holnap Európáját építik, ami egy hosszú és nehéz feladat. A legnagyobb kihívás a válságos időszakban a közösségi politikák megfelő finanszírozása a gazdasági növekedés érdekében. Dánia szeretne egy „hidat” építeni a felelősségteljes és dinamikus Európához. Fontos még továbbá az EU 2020, fenntartható fejlődésről szóló irányelv figyelemben tartása a tárgyalásokon. Dánia hisz abban, hogy az EU képes meghozni azokat a döntéseket, amelyek kibillentik a mélypontról. Megfelelő összhang kell továbbá a versenyképesség és a szolidaritás között. A dán álláspont szerint a költségvetés kiemelt elemeiként kell kezelni a foglalkoztatás növelését,az agrár politikát, valamint az infrastrukturális fejlesztéseket, a kohéziós szigor figyelemben tartása mellett.

Az Európai Bizottság komoly dilemmával küzd, a gazdasági válság és a kedvezőtlen gazdasági légkör miatt. Részben direkt politikai területek finanszírozásra is szükség van. A Bizottság kiemelte, hogy a költségvetés nem Brüsszelnek, hanem az Európai Unió polgárainak készül. A bizottsági javaslat külön hangsúlyt fektet a beruházásra, az infrastruktúrafejlesztésre, valamint az agrárpolitikára a szolidaritást figyelembe véve. A kivitelezéssel kapcsolatos lehetőségeket tekintve, a pénzügyi keret nagyságára vonatkozó javaslat a 2013-as költségvetés 5%-al való növelését irányozza elő. A Bizottság véleménye szerint, nem életképes az az ajánlat, amely a 2013-as összegek befagyasztására irányul. Az állami költségvetések hiánya és az államadósságok mértékének fenntarthatóságát szem előtt tartva 1022 milliárd euró költségvetési összeget tart optimálisnak a Bizottság, az ajánlottnál kisebb összeg csökkentené a hatékonyságot.

A megvalósítás szempontjából központi szerepet szánnak a tagállamok befizetései mellet (melynek mértéke az összes bevételt tekintve 85%) egy, a banki szolgáltatásokat megadóztató bevételi forrásra.  A fejlesztés területére szánt összeg mértéke a költségvetés minimálisan 3%-át kell kitennie. Fontos, hogy ne csak a csúcstechnológiákra fordítsák ezt a pénzt, hanem az emberek átlal elérhető hétköznapi technológiák terén is, ezért át kell szervezni a jelenlegi disztribúciós rendszert. Az EB kiemelten  kezeli az infrastrukturális háttér fejlesztését is az energia és infokommunikáció terén. Az EU határain kívüli globális folyamatokra való gyorsabb és hatékonyabb reakció érdekében meg kell alkotnia egy új irányvonalat. A GNP 0,7%-ának felhasználásával az EU-nak meg kell maradnia a világ legnagyobb segélyezőjének. Emellett az Európai Uniónak kiemelt érdeke, hogy szomszédságában stabil és demokratikus országok legyenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés