A kohéziós politika nem csodaszer

2012. március 28. 19:20
Litván delegáció
Litvánia cáfolja a nemrég napvilágot látott német, finn, osztrák, brit és luxemburgi közös sajtónyilatkozat főbb érveit, kiemelten annak azon sorait, melyek a kohéziós támogatások hatékony felhasználását vitatják.

A nettó befizető országok által gyakran emelgetett érv az alapok csökkentése mellett, hogy az újonnan csatlakozott államok többsége nem alkalmazza kellő mértékben a kapott támogatásokat. „A kohéziós politika nem egy csodaszer. Valóban találhatunk példát téves kifizetésekre, kevésbé hatékony projektekre, akár visszaélésekre is, de néhány kivétel miatt felelőtlenség lenne visszafogni a támogatásokat, főleg ilyen rossz gazdasági körülmények között.” – vélekednek a „Kohézió Barátai” közös levelükben.

Litvánia nem vitatja, hogy elengedhetetlen a kohéziós kifizetések és az azt kiegészítő nemzeti költségvetések szigorú szabályozása. Ez utóbbinak hatékony eszköze lehet a nemrégiben elfogadott Európai Szemeszter vagy akár a hatos jogszabálycsomag. A válság kirobbanása után a litván kormány is példaértékű megszorításokat vezetett be, melynek következtében a GDP csökkenni kezdett. Emiatt a GDP arányos, korábbinál alacsonyabb támogatási plafont nem tudjuk támogatni, hiszen éppen azt az országot bünteti, aki egyedül volt képes kilábalni a pénzügyi válságból.

Az abszorpciós képességekkel kapcsolatos meglátásoknak ellentmond, hogy Litvánia az Unió vezető országa a kohéziós támogatások felhasználását illetően. Ezt a tényt nemcsak José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke erősítette meg 2011 októberében, de az elért eredményeket az Európai Bizottság Kohéziós Fóruma nemrégiben a RegioStars kitüntetéssel is díjazta. Az elismeréssel olyan országokat és régiókat illetnek, akik jelentős eredményeket értek el az Európa 2020 stratégia végrehajtásában, vagyis a fenntarthatóság, a felelős gazdálkodás és a szociális biztonság területén. A díj odaítélése során figyelembe veszik a támogatások effektív és innovatív felhasználását is. Litvánia a KPMG elemző cég tanulmánya szerint is élenjárónak tekinthető, a lehívott támogatások 68%-át tudta hatékonyan felhasználni.

Eddigi nyilatkozatainkban is leginkább a kohéziós támogatások csökkentése ellen foglaltunk állást, kihangsúlyozva azt, hogy ez nem csak nemzeti érdekünk, hanem az egész Unióé. Miképp a balti országok és Magyarország közös sajtónyilatkozatában is olvasható, a kelet-közép európai régióba áramló támogatások jelentős hányada közvetett vagy közvetlen módon visszaáramlik a nyugat-európai országokba. Így az elmaradott régiók felzárkóztatása az egész Unió érdekeit szolgálják, többek között a nyugati tagállamokét is. Ezért visszautasítjuk azt a vádat, miszerint a kohéziót támogató országok megértést kérnek, de elzárkóznak tőle, hogy megértést tanúsítsanak! Luxemburghoz hasonlóan mi továbbra is nyitottak vagyunk a kompromisszumra.

Litvánia képviselői
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában