Bolgár felháborodás: 25 év kohézió, 25 év élősködés

2012. március 26. 10:30
Bolgár delegáció
A legutóbbi francia sajtóközleményre reagálva a bolgár kormány mélységes felháborodásának adott hangot, miután a francia nyilatkozat a kohéziós pénzek felhasználást „élősködésként” definiálva, azt a látszatot kelti, hogy a kohéziós támogatásokat a jogszabályoknak megfelelően igénybe vevő tagállamok alapvetően visszaélnek az uniós pénzekkel. A bolgár kormány a sajtót nem tekinti a politikai csatározások színterének, azonban a leírtakat nem hagyhatta szó nélkül, miután az a kohéziós politika kedvezményezettjeit rossz színben tünteti fel.

A bolgár sajtószóvivő nyilatkozatában elmondta, hogy a bolgár gazdaság mozgatórugója a turizmus, hiszen az ország GDP-jének 64,2%-a és a foglalkoztatás 64,9%-a a szolgáltatásszektorban összpontosul. Továbbá kihangsúlyozta, hogy Bulgária 2007-es csatlakozása óta a költségvetési fegyelem magas fokáról tett tanúbizonyságot, melyet alátámaszt, hogy államháztartási hiánya a tagországok közül a legalacsonyabb. Így a kormány elutasít minden olyan tagállami megnyilvánulást, amely a kohéziós pénzek felelőtlen és jogszerűtélen felhasználását sugallja, a valóságot hamis színben feltüntetve megtéveszti az olvasót. Az Európai Unióhoz való csatlakozás nagyobb lökést adott az utóbbi években megindult turizmusfejlesztésnek, azonban a támogatásokkal való felelősségteljes, racionális és jövőbetekintő gazdálkodást igazolja, hogy a GDP a 2008-as válság okozta visszaesése óta növekvő tendenciát mutat, azaz megkérdőjelezhetetlenül gazdaságélénkítő beruházások valósultak meg, részben uniós pénzekből.

Bulgária álláspontja szerint a tagállamoknak nyilatkozataik megfogalmazásakor az országonként eltérő gazdasági adottságok és a gazdaságnak az egyes ágazatokra gyakorolt hatásának a figyelmen kívül hagyása szűk látókörűségre utal. Ugyanis a turizmus éves 4,5-6%os növekedése a gazdasági válságot követően megakadt és a szektor a recesszió nagy elszenvedőjévé vált, amely kihatással volt az árakra is, hiszen a szolgáltatók jelentős engedmények és kedvezmények nyújtására kényszerült. Mindezek fényében szükségesnek bizonyult az unió fellépés az ágazat tekintetében. Ugyanakkor a fizetőképes kereslet igényei egyre magasabbak, statisztikai adatok támasztják alá a wellness részleggel nem rendelkező szállodák versenyhátrányát. Továbbá a wellness szállodáknak nem csak a hazai turizmus fellendítésében van kiemelt szerepük, hanem a külföldiek bevonzása által segítenek közelebb hozni Európa népeit azáltal, hogy megismerik egymás kultúráját. A bolgár álláspont szerint a turizmus és a kohézió kapcsolata vitathatatlan.

Bulgária kormánya üdvözölné a franciákat újonnan épült szállodakomplexumaik valamelyikében, hogy saját tapasztalatszerzéseik által győződjenek meg az uniós pénzek befektetése által teremtett fejlődésről és növekedésről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában