Lassabban zöldülő Európát!

2012. március 24. 10:22
Portugál delegáció
Az Európai Bizottság 2014-től kötelező zöldítést írna elő a tagországok gazdaságaiban, így az egy gazdaságra jutó KAP-támogatások 30%-át a zöld komponensek bevezetésére kellene költeni. A gazdák számára pedig a támogatásért cserébe előírnák, hogy minimum három növényt termeljenek, állandó legelőiket fenntartsák, és földjeik legalább 7 százalékán ökológiai tevékenységet folytassanak.

Portugália elkötelezett híve a jövedelemtámogatások kizöldítésének, azonban lassabb átállást javasol a zöldkomponens arányának csökkentésével.

A Bizottság javaslata több problémát is felvet.

A gazdálkodók számára rendkívül kedvezőtlen, hogy az előírások be nem tartása esetén a gazdálkodók nem csupán a 30 százalékos zöld támogatási komponensre veszítenék el a jogosultságukat, de a büntetésként kiszabott szankciók az alaptámogatásuk csökkentésével is együtt járna. Az pedig, hogy a földek 7 százalékán kötelező lenne az állandó gyepterület és a környezetvédelmi fókuszterület fenntartása, jelentős veszteségekkel jár például a szőlőültetvényeken, legelőkön. A kritériumok kivitelezése ráadásul különösen megterhelő és akár nem is kivitelezhető a néhány hektáros területeken termelést folytatók számára.

Portugália azon az állásponton van, hogy a kötelező zöldítés arányának csökkentése és a követelmények termelési ágankénti specifikációja szükséges azért, hogy az európai gazdák ne veszítsenek versenyképességükből a világpiacon. A zöldítés így lassabban valósulna meg, azonban a gazdaságok helyzetét könnyítené a követelményekhez való alkalmazkodásban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában