A Hellén Köztársaság csökkentené a kötelező zöldesítés MFF-en belüli arányát

2012. március 24. 10:08
Görög delegáció
Görögország jelenleg is kiemelt figyelmet fordít az Európai Unió környezetvédelmi céljaira. E terület fontossága a jelenlegi világgazdasági helyzetben sem elhanyagolható, azonban nem elsődlegesen megoldandó problémaként jelentkezik. Ezért a görög tagállam csökkentené a többéves pénzügyi kereten belüli kötelező zöldesítés arányszámát.

Görögország számára az Európai Unió által előirányzott kötelező zöldesítés fokozott figyelemmel kísért terület. Az ország eddig is nagy hangsúlyt fektetett a klíma- és környezetvédelemre, valamint folyamatos megbeszélések tárgyát képezte a zöld területek kialakítására elkülönített források nagysága. Jelenleg a többéves pénzügyi keretösszeg 30%-át fordítják „zöld beruházásokra”, melyet a görög tagállam adott világgazdasági helyzetben kissé túlzónak, de korántsem elhanyagolhatónak ítél.

E tény alátámasztására a múltban és a jelenben is nagy számban találunk olyan projekteket, melyek tükrözik a Hellén Köztársaság elhivatottságát a felelősségteljes és környezetbarát életvitel kialakítására. Ékes példa erre a fővárosban, Athénban elindított program, ahol a tagállam vezetése amerikai-görög kooperáció keretében próbája megfékezni a magas CO2 kibocsátást, valamint a nagymértékű szállópor-koncentrációt. Ehhez kapcsolódóan prioritásként jelenik meg a parkosítás, a további zöld területek létrehozása, mivel a fák nemcsak, hogy megkötik a széndioxidot, hanem kellemes környezetet is biztosítanak az ott élők számára.

Az elhanyagolhatóságot megcáfolandó említhető továbbá a klímaváltozással összefüggő elsivatagosodás, amely már nemcsak a távoli földrészek problémája: a jelenség a Mediterránium térségeit is elérte. A kedvezőtlen éghajlati hatásokat azonban emberi tevékenység is súlyosbítja és az erdőirtás, az erdőtüzek, a túllegeltetés mind a sivatag terjedését segítik elő. Ezért nemcsak Görögország, de a többi mediterrán állam számára is a leghatékonyabb megoldást mindenképpen az ésszerű zöldesítés hozhatja. A területek 1/5-ének újraerdősítése és zölden tartása lehet az optimális cél.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában