Az uniós tagságunk nem egy beteljesült álom, hanem juss és járandóság

2024. május 07. 16:55

Önmagában a közösségi pénzekre alapozni hazánk fejlődését nem lehet.

2024. május 07. 16:55
null
Szajlai Csaba
Szajlai Csaba
Magyar Nemzet

Nyitókép: FrankyDeMeyer

„Egyre több szellemi műhely és platform foglalkozik Magyarország húszéves európai uniós tagságával, ami nem meglepő, hiszen május elsején emlékeztünk meg arról, hogy két évtizeddel ezelőtt léptünk be a közösségbe. Minden bizonnyal profánul hangzana integrációnk kapcsán az egykori jelszó: »Éljen május elseje!« Tekintettel arra, hogy az 1990-es rendszerváltozást megelőzően a majális szocialista erődemonstrációnak számított hazánkban – gondoljunk csak a sör-virsli kombinációra, az erőltetett és kényszerű munkásfelvonulásokra –, nem pedig a dolgozók valós ünnepének.

De nézzük, mi a hivatalos állásfoglalás! Az ellenzék szerint ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök arra készül, hogy Magyarországot kivezesse az Európai Unióból. Amennyiben ez tényleg így lenne, aligha kardoskodna a kormány az unió bővítéséért, vagy éppen a jogos uniós forrásokért, de spongyát rá!

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a témában úgy fogalmazott, hogy Magyarország európai uniós tagsága nemzeti konszenzuson alapuló történelmi siker, olyan döntés, amelynek akkor sem volt és most sincsen alternatívája. Persze szükség van arra is, hogy reálisan értékeljük az Európai Unió és a magyar tagság helyzetét, mert az a jövőre vonatkozó tanulságokkal szolgál.

Mielőtt ezt részletesen taglalnánk, szögezzük le, hogy uniós tagságunk nem egy beteljesült álom, hanem juss és járandóság: Magyarország sokat tett azért, hogy véget érjen a közép-európai térségben a szocializmus, és nem pusztán mi, magyarok, hanem más országok is visszakerüljenek a régi, európai közösségbe. Ha pedig a számok nyelvén beszélünk, kétségtelen, hogy az elmúlt húsz év alatt mintegy negyvenezermilliárd forintos támogatásban részesült hazánk, 

cserébe azonban liberalizáltuk és megnyitottuk a piacainkat, így nem pusztán hazai intézmények részesültek a brüsszeli pénzesőből, hanem a nálunk megtelepedett multik itteni leányvállalatai is. Magyarán a külföldi beruházók voltak sokáig a haszonélvezők.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­­g­­a­­­z­­­i n­­­i­­m­­f­­o­­m­­­á­n­­i­á­k­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
tolmacs-0
2024. május 08. 19:06
Valójában itt egy óriási probléma domborodott ki az elmúlt hónapokban, kiderült ugyanis, hogy uniós pénzek nélkül nem áll meg a lábán a költségvetés, ha valamin érdemes lenne gondolkodni és dolgozni, akkor ez az... (30 évvel a rendszerváltás után visszajutottunk a tökéletes semmibe)
alexandrosz-2
2024. május 08. 19:04
A nato és az eu csatlakozásunk immár nyilvánvaló csőd. Minden egyéb sunyi hazudozás, csicskázás.
2024. május 08. 07:31 Szerkesztve
40.000.000.000.000 Ft....kb. ennyit kaptunk az európai adófizetők közpénzeiből. Az, hogy ebből az elképzelhetetlen összegből mire jutott az országunk, az a mi és a politikudaink felelőssége. Mi, magyarok erre voltunk képesek. Ennyit tudunk. Éltanulóból a szamàrpadba krrültünk. Hol van a híres(?) magxar szürkeállomány, amire hivatkozva übermensch szerű büszkeség tölti el a magyar szivet? Vagy a csavaros magyar észjárás valójában az ügyes lopás szinonímája?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!