Benyújtották az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot – ezek voltak a legfontosabb mérföldkövek a területen 2010 óta

2024. április 25. 08:53

Tovább szigorítaná a pedofilokat sújtó büntetéseket a Fidesz, ennek érdekében a nagyobbik kormánypárt nemrég benyújtotta a parlamentben legújabb törvényjavaslatait. Mutatjuk, melyek voltak a legfontosabb mérföldkövek a gyermekvédelem területén a 2010 utáni Fidesz-kormányok alatt.

2024. április 25. 08:53

Nyitókép: Pixabay

 

A napokban nyújtotta be a Fidesz az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot, melynek értelmében tovább szigorodnának a pedofilokat sújtó büntetések. Néhány éve Magyarországon elfogadták Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét, de ezt megelőzte több szabályozás is a területen, mióta a jobboldal 2010-ben átvette a kormányrudat.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezek voltak a legfontosabb mérföldkövek 2010 után

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára egy interjúban nemrég felelevenítette, melyek voltak a gyermekvédelemben a legfontosabb mérföldkövek a 2010-utáni, jobboldali kormányok alatt.

Fülöp Attila a Magyar Nemzetnek elmondta

2014-től – ami korábban elképzelhetetlen volt – a nevelőszülőknek foglalkoztatási jogviszonyuk van. 

Amikor egy gyermeket kiemelnek a családjából, akkor vagy egy intézménybe kerül vagy egy nevelőszülői családhoz. Mi azt mondjuk, hogy a nevelőszülői család jobb, mert családi közegben lehet a gyermek. Ezek a nevelőszülők korábban nem voltak foglalkoztatási jogviszonyban, és mindössze havi körülbelül tizenötezer forintot kaptak, ám 2014 óta bért kapnak. 

Ugyanilyen fontosnak tartom a nevelőszülői gyedet,

így a kiskorú gyermek után is kap a nevelőszülő pluszjuttatást. 

Szintén fontos a gyermekbántalmazási protokoll bevezetése, valamint a nevelési ellátmány 25 százalékos megemelése is.”

Ezt is ajánljuk a témában

2018-ban lett bevezetve, hogy gyermekbántalmazás esetén minden intézménynek kötelezően protokollt kell alkalmaznia. 

A protokoll kimondja, hogy az ilyen esetek nem maradhatnak következmények nélkül, továbbá, hogy a gyermekbántalmazás után jegyzőkönyvet kell készíteni, és indokolt esetben feljelentést kell tenni. Az államtitkár tájékoztatása szerint ez több száz esetben megtörtént.

Fülöp Attila azt is megjegyezte: „A gyermekvédelmi törvénynek nemcsak a passzusai, hanem a törvény mögötti támogatás is fontos. 

A szociális és gyermekvédelmi területre 2010-ben 325 milliárd forint jutott, míg idén ez az összeg a négyszeresére, 1463 milliárd forintra nőtt. 

Ezen belül csak a gyermekvédelmi intézményekre negyvenmilliárd forint helyett 127 milliárd forint jutott, így háromszoros a változás. 

Az elmúlt években többször módosult a büntető törvénykönyv, majd 2021-ben elfogadtuk Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét.”

Ez van az új törvénycsomagban

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az új törvénycsomag benyújtását Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be kedden.

Amennyiben a parlament elfogadja, 

az új szabályozás értelmében nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények,

nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet és az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt. Bekerülnek a nyilvános pedofil-adatbázisba azok a magyarok is, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményt.

Akár 2 év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

Szigorú alkalmassági vizsgálatoknak vetik alá a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókat

annak érdekében, hogy a rájuk bízott gyermekek biztonságban nevelkedjenek.

Kocsis ezzel kapcsolatban megjegyezte: fontos hangsúlyozni, hogy a gyermekvédelemben rengeteg tisztességes, becsületes ember dolgozik, azokat kell kiszűrni közülük, akik beteg hajlamaik kiélése érdekében férkőztek közéjük.

Az új szabályozás értelmében 

egyszerűbben lehet majd jelenteni és eltávolíttatni azokat a tartalmakat, amelyek sértik a gyermekek személyiségi jogait.

A csomaghoz szorosan kapcsolódó másik módosítás megvédi a gyermekeket az életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól.

Ez eszközt ad a szülők kezébe azzal, hogy egyfajta szűrt internetet kérhetnek a gyermekeiknek, melyen az NMHH által feketelistára tett oldalak nem lesznek elérhetők – derült ki a Fidesz frakcióvezetőjének bejegyzéséből.

Kocsi Máté a szigorításokkal kapcsolatban a HírTV-nek adott interjút, amelyet alább megtekinthet:


 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­g­­­ö­­­s­ ­­­l­á­­­n­y­­o­k­­­ ­­­v­­­á­­r­­­n­­­a­­­k­­ ­­­r­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Tommaso
2024. április 27. 19:39
MOCSKOS-ALJAS-PEDO-FIDESZ. kissb56 már el is felejtette, hogy a pedofilbotrányba eddig csak VEZETŐ FIDESZESEK BUKTAK BELE, s nem baloldaliak.
Tommaso
2024. április 27. 19:37
MOCSKOS-ALJAS-PEDO-FIDESZ. Ha az ellenzék megszavazza ezt az ezer sebből vérző, teljesen alkalmatlan törvényt, akkor később azzal lehet őket vádolni, hogy DEHÁTTIIS MEGSZAVAZTÁTOK. Ha meg nem támogatják, akkor a pedofilmentegető mocsadék FIDESZ pedomentegetéssel vádolja, azaz rágalmazza majd őket.
Tommaso
2024. április 27. 19:34
MOCSKOS-ALJAS-PEDO-FIDESZ. A gyermekvédő szervezetek szakembereinek egyetlen javaslatát sem épitették be a törvényükbe, ami csak a büntetési tételek emelésével próbálja sikertelenül védeni a rászorulókat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!