„Ma is szabadságharcosok vagyunk” – Orbán Viktor válaszol a parlamentben

2023. április 11. 16:25

„Ez nem az azonnali kérdések, hanem az azonnali sértések órája” – Orbán Viktor válaszol a parlamentben

2023. április 11. 16:25
null

Április 11-én plénáris üléssel folytatta a parlament a munkáját. Az azonnali kérdések óráját Kálmán Olga, a DK országgyűlési képviselője indította kérdésével. „Dől a dominó, Völner Pál megszegte a fideszes hallgatás törvényét, és a bíróság elé idézné Varga Juditot, Trócsányi Lászlót” – fogalmazott Kálmán Olga. A képviselő azt kérdezte a miniszterelnöktől, ki irányítja valójában a kormányát, és tudott-e a korrupciós ügyről.

„A magyar nép megbízásából én irányítom a kormányt” – kezdte válaszát Orbán Viktor. A miniszterelnök azt ajánlotta Kálmánnak, ha kérdése van, forduljon az ügyészséghez. Kálmán Olga viszontválaszában úgy fogalmazott: „tudtam, hogy nem tartozik az erényei közé az egyenes beszéd”, amire a miniszterelnök reagált is: régóta tudja, hogy ez „nem az azonnali kérdések, hanem az azonnali sértések órája”.

A következő kérdező a momentumos Gelencsér Ferenc volt. „Miniszterelnök úr, ön a harmincöt éves politikai karrierje során a politikai spektrum teljes skáláján átment” – fogalmazott a képviselő, pártelnök, aki szerint a miniszterelnök utcai harcosból békegalamb lett. Hogy lehetséges az, hogy az ötödik Orbán-kormányban egykori MSZMP-tagok foglalnak helyet? – kérdezte Gelencsér.

„Nem tudok róla, hogy politikai karrierem lett volna” – reagált Orbán Viktor, hozzátette: szolgálata viszont harminc éve tart. 

Szabadságharcosok voltunk, szabadságharcosok maradtunk, ma leginkább a hazánk szuverenitásáért kell harcolnunk”

– szögezte le a miniszterelnök.

„Pintér Sándor kommunista, Stumpf István kommunista, Fónagy János kommunista, Matolcsy György kommunista” – hangoztatta viszontválaszában Gelencsér Ferenc az említett politikusok rendszerváltás előtti politikai szerepvállalásukra utalva. Hogy lehetnek ezek az emberek 2023-ban közjogi pozícióban? – kérdezte a momentumos frakcióvezető.

Mindenki, akit a kormányból megemlített, tiszteletet érdemel – reagált a kormányfő Gelencsérnek.

Sokkal többet tettek a hazájukért, mint amit ön egész élete során tenni fog”

– szögezte le, majd Gelencsér performanszáról, kormánytagok lekommunistázásáról szólva hozzátette: ember így nem viselkedik.

Orbán Gurmai Zitának: Szívesen látjuk a béketáborban

Gurmai Zita folytatta a sort az azonnali kérdések órájában. Az MSZP-s képviselő kifejtette: kevés közös pontot talál önmaga és Orbán Viktor között, „az egyre nyilvánvalóbb testalkati hasonlóságon túl”. A baloldali képviselő azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy tényleg háborúpártinak tartja-e az ellenzéket. „Azért vagyunk háborúpártiak, mert támogattuk az Oroszország elleni szankciókat? Hiszen azokat ön is megszavazták” – fogalmazott a képviselő. Szerinte ezt a jelzőt csak a Fidesz aggatta az ellenzékre.

„Én azt hiszem, önök valóban háborúpártiak” – reagált Gurmai kérdésére a miniszterelnök. Orbán kifejtette: eddig azt hitte, hogy az ellenzék álláspontja szerint akkor lehet vége a háborúnak, ha az egyik fél győz, és ezért akár fegyvert is szállítanának. Megjegyezte, nem akarja morálisan minősíteni ezt az álláspontot.

Gurmai viszonválaszában aláhúzta: csak azért, mert valami sokat és hangosan ismételget, az még nem lesz igaz, így pedig nem igaz, hogy az ellenzék háborúpárti lenne. „Ha Gelencsér úr erre engedélyt ad önnek – tekintettel a múltjára –, akkor

szívesen látjuk a béketáborban” 

– reagált Orbán Viktor.

Rogán Antal Jámbor Andrásnak válaszolt

Jámbor András is megragadta a lehetőséget, ő viszont nem Orbán Viktort, hanem Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda tárcavezetőjét kérdezte. A Párbeszéd képviselője arra volt kíváncsi, hogy a miniszter hogyan kapcsolódik Schadl Györgyhöz, és milyen kapcsolatban van a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökével.

„Nem tudom, hogy Schadl és Schádl ugyanazok a személyek-e, de egyvalamiről biztosíthatom, nem ismertem és a jövőben sem fogom őket megismerni” – szögezte le Rogán Antal. A miniszter úgy látja, a baloldalon úgy működik a dolog, ha látnak egy újságcikket – ami tetszik nekik –, az alapján azonnal vádat kell emelni, és napokon belül ítéletet hozni. „Működött így az igazságszolgáltatás. Az ötvenes években, képviselő úr” – tette hozzá Rogán, majd megjegyezte: tudja, hogy a baloldali képviselők szeretnének ehhez visszatérni. „Ezzel szemben ma Magyarországon jogállam van, és nem így születnek eljárások, hanem alapos vizsgálatokat követően indulnak” – fogalmazott a miniszter.

Minden, gyanúként felmerült esetet kivizsgáltak, és ha jogszabálysértés gyanúja merült fel, ott tettek lépéseket – zárta válaszát a miniszter.

„Nem cikkekről van szó, hanem a nyomozati anyagokról, lehallgatási jegyzőkönyvekről” – mondta viszonválaszában Jámbor András. A Párbeszéd képviselője kifejtette: szerinte nem működik megfelelően az igazságszolgáltatás Magyarországon, és nem foglalkoznak a végrehajtás áldozataival.

„Magyarországon a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania” – reagált Rogán Antal. A miniszter szerint

nem az ártatlanságot kell bizonyítani, hanem a bűnösséget.

Az Országgyűlés plenáris ülését itt nézheti élőben:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 303 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Folyékony Szilárd
2023. április 15. 05:57
A kis csuti seggdugasz zsírdisznót a parlamentben visszapaszírozták az anyjába. Nem testi erőszakkal, hanem szép nyugodtan, szavakkal.
Folyékony Szilárd
2023. április 12. 10:34
Ez a pondró most akkor harcos vagy békepárti? Sose tudtam rajta kiigazodni, mindig is csak egy kis hazudozó féregnyúlványnak tartottam.
Lajoss
2023. április 12. 09:00
A márciusi infláció 25,2%,az élelmiszer-infláció 42,6%.. a birkák boldogok..
Lajoss
2023. április 12. 08:23
Ja,és a magyarvizslás Tóni nem ismeri a Schadlit..Bruhaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!