Orbán Viktor: A magyar kormány a béke pártján áll

2023. február 27. 16:28

Amíg nem lesz béke és Brüsszel nem vonja vissza a szankciókat, az infláció sem szüntethető meg. Magyarország mérsékelni tudja az inflációt, a kormány szándéka, hogy év végére egyszámjegyű legyen az infláció – hangsúlyozta napirend előtti felszólalásában a miniszterelnök. Elkezdődött a parlament tavaszi ülésszaka!

2023. február 27. 16:28
null

Mint arról a Mandiner is beszámolt, hétfőn elkezdődött a tavaszi ülésszak a parlamentben, melynek keretében a parlamenti frakciók és Orbán Viktor miniszterelnök is napirend előtti felszólalást tett az Országgyűlésben.

Megkezdődött a tavaszi ülésszak!

Az ülést Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. Az ülés kezdetén a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Kordás Lászlóról, a DK országgyűlési képviselőjéről és további három egykori képviselőről: Mécs Imréről (SZDSZ, MSZP), Polyák Sándorról (SZDSZ) és Tamás Gáspár Miklósról (SZDSZ).

Így szólaltak fel a parlamenti frakciók képviselői

Az első napirend előtti felszólaló Kanász-Nagy Máté (LMP) volt. Akkumulátorgyárakat érintő felvetésére a kormány részéről Koncz Zsófia válaszolt. Tordai Bence (Párbeszéd) felszólalása elején hiányolta a miniszterelnököt, valamint az Orbán-kormány gazdaságot érintő teljesítményét kritizálta. A kormány részéről Dömötör Csaba sorolta fel az Orbán-kormány gazdasági eredményeit, többek között rámutatott: ha az ellenzéken múlna, nem lenne gáz Magyaroszágon. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára továbbá felvette:

Dömötör Csaba szerint ugyanis, amíg a baloldal nem a magyarok érdekeit tartja szem előtt – vagyis nem változtat eddigi dollárközpontú álláspontján –, addig a választások eredménye ugyanaz marad, mint 2022 áprilisában volt.

Brenner Koloman (Jobbik-Konzervatívok) felszólalásában rámutatott: szerintük ők az európai értékekhez és a jog uralmához ragaszkodnak a kormánnyal ellentétben. A kormány részéről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ugyanakkor emlékeztetett: a Jobbik volt az a párt, amelyik korábban még EU-s zászlót égetett, nem pedig a kormány.

Dúró Dóra (Mi Hazánk Mozgalom) felszólalása következett. A képviselő többek között arról beszélt, hogy a családtámogatások reálértéke csökkent, így azt a Mi Hazánk szerint inflációkövetővé kellene tenni. A kormány részéről ismét Rétvári Bence válaszolt. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: ezermilliárd forinttal nőtt a családtámogatások össze a kormány családközpontú politikájának köszönhetően, valamint emlékeztetett arra is:

a családtámogatások köre bővülni fog. 

Hiller István (MSZP) napirend előtti felszólalása elején megállapította: ismét eljött a Vármegyék kora. A képviselő néhány latin nyelven elhangzott mondatot követően emlékeztetett arra is: a Magyar Királyság hivatalos nyelve a latin volt, valamint felszólalása végén kérte, hogy a kormány latinul válaszoljon. Utóbbi kérése kapcsán Kövér László emlékeztette, ilyen felhívásba nem torkollhat egy képviselő felszólalása.

A kormány részéről ismét Rétvári Bence válaszolt. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elismerte Hiller István latintudását, ugyanakkor csalódását fejezte ki amiatt, hogy képviselőtársa „viccet csinált” belőle, „gúnyolódott” a történelmi hagyományon.

Hajnal Miklós (Momentum) elmondta, szerintük a kormány csak akkor szereti a nemzeti konzultációt, ha ő írhatja a kérdéseket. A kormány részéről Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztette az ellenzéki politikust: a népszavazásra világos szabályok vonatkoznak.

Varjú László (DK) arról beszélt, szerintük azért kerül annyiba egy kiló kenyér, amennyibe, „mert Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt”. A kormány részéről Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszolt. A képviselő emlékeztetett: a háborús infláció oka a háború (nem más – a szerk.).

Nacsa Lőrinc felszólalása elején humorosan megjegyezte, jót mosolygott azon, hogy az LMP-s képviselők laptopján Stop akkumulátorgyárak-felirat olvasható, miközben a képviselők laptopja is akkumulátorral működik. A képviselő felszólalásában az uniós szankciókat illette éles kritikával.

Az LMBTQ-propaganda veszélyezteti a gyermekeket” – fogalmazott felszólalásában Selmeczi Gabriella. A Fidesz képviselője aláhúzta: az LMBTQ-propagandának nincs helye az óvodákban és iskolákban. A Fidesz-frakció egy emberként támogatja Orbán Viktort abban, hogy Magyarországon legyen a legszigorúbb a gyermekvédelmi törvény – tájékoztatott.

Ukrán nemzetiségi szószóló

Az ukrán nemzetiségi szószóló felszólalásáról ide kattintva olvashat bővebben.

Orbán Viktor: A magyar kormány a béke pártján áll

Világossá vált, hogy az energiaárak nem térnek vissza a háború előtti szintre. A brüsszeli szankciók és a magas energiaárak inflációt hoztak.

Magyarország 4 ezer milliárd forinttal többet költött energiára 2022-ben, ezt a pénzt Brüsszel vette ki a magyarok zsebéből

– húzta alá a kormányfő.

A 2022-es évben a költségvetési hiányt és az államadósságot is sikerült csökkenteni – tájékoztatott a miniszterelnök. Az idei évre vonatkozóan a korányfő többek között felidézte, hogy 15 százalékkal magasabb nyugdíjat kaphatnak az idősek, de azt is, hogy a 4 gyermekes édesanyáknak nem kell SZJA-t fizetnie.

A miniszterelnök rámutatott arra is: a magyar kormány aggodalommal figyeli, hogy Európa lépésről lépésre bevonódik a háborúba. A fegyverek és tankok után már vadászgépek, és

várhatóan lesznek olyanok, akik csapatokat akarnak küldeni Ukrajnába.

A 2022-es választáson a magyarok azonban leszögezték: ki akarnak maradni a háborúból, hazánk ezért sem küld fegyvereket Ukrajnába. A harcokat csak tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet megállítani. A világ nagyobbik része és Magyarország is a béke pártján áll. Nem szabad felülnünk semmilyen provokációnak – mutatott rá a miniszterelnök.

A szankciókról

A brüsszeli szankciókról szólva a miniszterelnök elmondta: a szankciókkal Brüsszel az oroszokat célozta meg, de Európát találta el.

Amíg nem lesz béke és Brüsszel nem vonja vissza a szankciókat, az infláció sem szüntethető meg. Magyarország mérsékelni tudja az inflációt, a kormány szándéka, hogy év végére egyszámjegyű legyen az infláció

– tájékoztatott Orbán Viktor. A miniszterelnök felsorolta a kormány intézkedéseit, amelyeket ennek szolgálatába állított. Ezek között említette például

  • a KKV-k támogatását,
  • agrármoratórium a magyar gazdák védelmében,
  • turisztikai akcióterv,
  • SZÉP Kártyák használatának felgyorsítása,
  • munkába járás támogatását.

A családok védelmében tett intézkedések között pedig

  • a rezsicsökkentett árak védelmét (havonta 181 ezer forintot spórolhatnak a családok, ez Európában a legmagasabb rezsitámogatás a családok számára)
  • háromszorosára megemelt minimálbér, és megemelt garantált bérminimum
  • visszaállította a kormány a 13. havi nyugdíjat
  • meghosszabbított és kibővített élelmiszerár-stopot,
  • a lakossági kamatstopot (350 ezer családot véd az intézkedés)
  • kamatstop a diákhitelekre (250 ezer diákot véd az intézkedés)
  • alapszámla költségeinek csökkentését,
  • a lakásbiztosítások tehercsökkentését, valamint a
  • kedvezményes Vármegyebérletet és Országbérletet,
  • a szociális tüzifaprogramot és tüzifaprogramot

is megemlítette a miniszterelnök.

A kormányfő ugyanakkor rámutatott: a szankciók miatt megnőtt energiaárakból azonban extra profitra tettek a multinacionális vállalatok. Ennek egy részét (agyis nem a korábbi, hanem az extraprofit egy részét) kell adó formájában kifizetnie az érintett vállalkozásoknak, amellyel a kormány a rezsialapra fordít át – húzta alá.

Az Északi Áramlat felrobbantásáról

Az Északi Áramlat felrobbantása egy szimpla terrorakció volt, akárki is hajtotta végre – húzta alá a miniszterelnök. Amennyiben ez a déli vezetékkel is megtörténne, Horvátország és Magyarország világossá tette: azt nem lehet elmismásolni, mint az Északi Áramlat esetében.

Iskolai pedofilbotrányról

Nekünk felnőtteknek az a dolgunk, hogy megvédjük a gyerekeket”

húzta alá a miniszterelnök. Rámutatott, hogy a gyalázatos eset rávilágít: a genderpropagandát nem szabad félvárról venni. A miniszterelnök arra kérte a képviselőket, hogy pártállástól függetlenül legyenek együttműködőek a gyermekek védelmében.

A törökországi földrengésről

Törökország a barátunk, sőt szövetségesünk – fogalmazott a törökországi földrengésről szólva Orbán Viktor, és köszönetet mondott a magyar mentőcsapatoknak, akik az elsők között utaztak ki túlélőket menteni.

Kárpátaljai honfitársainkról

Gyászolja a háború frontvonalában elhunyt magyarokat, valamint leszögezte: hazánknak azt az álláspontot kell képviselnie, hogy a kárpátaljai magyarok ennél több tiszteletet érdemelnek.

„2023-ban tehát egyszerre kell megküzdenünk a háború veszélyeivel, a szankciós inflációval, a déli határainkat fenyegető migrációval és közben ki kell állnunk határon túli honfitársainkért” – összegzett a miniszterelnök. „Láthatják, hogy 2023 egy veszélyes esztendő” – tette hozzá a kormányfő. Rámutatott, most még aktuálisabb alaptörvényünk üzenete, hogy

– zárta szavait Orbán Viktor.

A tavaszi ülésszak nyitóülésén Orbán Viktor napirend előtti felszólalására az ellenzéki pártok külön-külön reagáltak. 

A miniszterelnök válaszát az ellenzéki pártok kritikáira pedig ide kattintva olvashatja.

***

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 416 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. március 01. 16:15
"A magyar kormány a béke pártján áll" Az eu meg a béke segge alatt.
Belakiss
2023. február 28. 14:35
Ez az egyszámjegyű inflációért való fohász olyan most, amikor a magyar focidrukkerek azt várják, hogy szerezzünk végre pontot.
Töki
2023. február 28. 12:56
Tökéletes beszéd volt Vityám! Mintha én írtam volna. :)))))
tapir32
2023. február 28. 07:44
A mások halálán nyerészkedőknek az érdeke a háború elhúzódása! Binden, Soros stb Akiknek háborús befektetéseik vannak azoknak az érdeke a háború elhúzódása. Fegyverlobbi, cseppfolyós gáz gyártás és szállítás stb. / Pl. a magyargyűlölő Guy Verhofstadt/ Tkp. a fél világnak. A dollárbaloldal is ezért támogatja a háborút. A háborún nyerészkedők. Nagy üzlet a háború! A szankció és háború pártiak Putyin szövetségesei! Az orosz oligarcháknak is nagy üzlet az elhúzódó háború! Eszmékért a katonák halnak meg. A vezetőik a saját érdekeik okán küldik őket a frontra. A politika kizárólag érdekekről szól, amiket szép eszmékbe csomagolnak. Aki, a háborút támogatja az, az ukrán és az orosz emberek halálát támogatja! A háború pártiak semmivel sem különbek, Putyinnál. Mások halálát akarják! Halál pártiak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!