Orbán: Ukrajna érdekei nem előzhetik meg Magyarország érdekeit

2023. február 27. 16:38

Így reagált az ellenzék kritikáira a miniszterelnök.

2023. február 27. 16:38
null

A tavaszi ülésszak nyitóülésén Orbán Viktor napirend előtti felszólalására az ellenzéki pártok külön-külön reagáltak.

Kocsis Máté Gyurcsány Ferencnek adott viszontválaszát például ide kattintva olvashat bővebben. A frakciók reakciói után Orbán Viktor egyszerre adott választ az ellenzéknek.

Orbán Viktor: Magyarország az első

A miniszterelnök a háború kapcsán felvetett ellenzéki kritikákra reagálva elmondta: önök úgy beszélnek Ukrajnáról, hogy a helyébe képzelik magukat. Tiszteljük, segítjük az ukránokat, de

– húzta alá a miniszterelnök. Mint fogalmazott: Magyarország az első. Aki nem ezen az alapon áll, az nem nemzeti, hanem internacionalista alapon áll.

„A békéhez az út a tűzszüneten keresztül vezet”

A kormányfő viszontválaszában rámutatott arra is: a békéhez vezető első lépés a tűzszünet. „Amint tűzszünet van, meg lehet kezdeni a béketárgyalásokat, de a békéhez az út a tűzszüneten keresztül vezet” – húzta alá a miniszterelnök.

A Jobbik arra vonatkozó kritikájára reagálva, hogy a kormány nem EU-párti, a miniszterelnök emlékeztetett: a Jobbik égetett EU-s zászlót, nem a kormány.

Az MSZP arra vonatkozó kritikájára, hogy a kormány iránytű nélkül halad, Orbán Viktor úgy fogalmazott: „bezzeg az MSZP…”.

Az LMP inflációs adatait a miniszterelnök kiegészítette, valamint megismételte napirend előtti felszólalásában elhangzott kijelentését: miszerint

a kormány szándéka, hogy év végére egyszámjegyű legyen az infláció.

A Mi Hazánk felvetésére válaszolva a miniszterelnök leszögezte: a NATO-tagság nemzetstratégiai kérdés Magyarország számára, ugyanakkor elmondta: a NATO további keleti bővítését tízezerszer meg kell gondolnunk. Mint leszögezte: Svédország és Finnország felvétele a NATO-ba viszont nem jelent biztonsági kockázatot hazánk számára.

A Mi Hazánk családtámogatások reálértékének csökkenését érintő kritikájára reagálva a miniszterelnök elmondta: a 2023-as évben a háború, az infláció és az energiaárak növekedése miatt a recesszióval szembeni növekedés elérése az elsődleges feladat.

„Ezért miközben a helyzetértékelésével egyetértek, azzal nem értek egyet, hogy ebből ön egy kritikát fogalmaz meg a 2023-as gazdaságpolitikai évre nézve a magyar kormánnyal szemben. Ez nem fair. Ebben az évben nincsen benne több” – fogalmazott a miniszterelnök.

Mint mondta, óriási bravúrnak tekinti, hogy a kormány el tudta érni, hogy (a háború, az infláció és az energiaárak növekedése ellénére – a szerk.) legalább egy családpolitikai intézkedéssel bővüljön a magyar családpolitika. Ugyanakkor

Orbán Viktor elmondta azt is: egyetért azzal, hogy amint a magyar gazdaság levegőhöz jut, első helyen szerepeljen a magyar családpolitika bővítése.

Azzal is egyetért, hogy a korábbi családpolitikai intézkedések értékének megőrzésével kell majd kezdeni – tette hozzá.

Szeretném önöket annak megértésére kérni, hogy a szokásos elvárásokat szociális, gazdasági téren, a kormánnyal és a gazdasággal szemben hozzák összhangba a realitásokkal” – zárta felszólalását Orbán Viktor miniszterelnök.

Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2023. február 28. 13:01
Ez pontosan így van!!!
kitiltott
2023. február 28. 02:00
116:2 Van még kérdés Ildikó ?
6.sztrovacsek
2023. február 27. 19:57
"Ukrajna érdekei nem előzhetik meg Magyarország érdekeit – szögezte le a kormányfő" Há' bakker hülye gyerek, itthon nem is. De "hála" neked, Ukrajna érdekei az egész világon fontosabbak mint Magyarország érdekei.
zorroro
2023. február 27. 19:07
1. A nemzeti önzés éppoly visszataszító, mint a magánemberi. 2. Putyin érdekei miért előzhetik meg mindig a magyar érdekeket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!