Orbán Viktor a baloldalnak: Miért akarják eltörölni a rezsicsökkentést?

2021. december 06. 14:01

„Fogyasszanak kevesebb áramot, fogyasszanak kevesebb gázt, kevesebb vizet és használjanak kisebb autót. Ez az önök programja” – fogalmazott a Jobbik-vezérhez szólva a miniszterelnök. A hétfői plenáris ülésen a parlament ellopása, valamint a nyugdíjemelés is szóba került. Összefoglalónk.

2021. december 06. 14:01
null

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az azonnali kérdések órájában baloldali képviselők felvetéseire reagált. Jakab Péternek (Jobbik) adott válaszában elmondta: „nézzen körül, hogy akikkel együtt ül, azok vették el a 13. havi nyugdíjat, és egy havi fizetést, valamint 10 százalék feletti munkanélküliséget csináltak, ők vágták meg a családtámogatási rendszert, és ők csalták devizahitelbe a cslaádokat. Mi mentettük ki őket” – fogalmazott. Hozzátette: a mostani minimálbérből pontosan kétszer annyi benzint lehet vásárolni, mint az Ön szövetségeseinek az idejében.

A baloldali blokk meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést, emelni akarja a víz, az áram és a gáz árát

Viszontválaszában Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Jakab Péter rosszul van tájékoztatva a saját programjukról. A kormányfő rámutatott, a baloldali blokk meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést, emelni akarja a víz, az áram és a gáz árát. Mint fogalmazott: idézem önöket,

fogyasszanak kevesebb áramot, fogyasszanak kevesebb gázt, kevesebb vizet és használjanak kisebb autót. Ez az önök programja.”

A miniszterelnök Jakabhoz szólva leszögezte: „az önök programja az áremelkedések programja, önök az emberek megélhetését veszélyeztető programot képviselnek, amit követelnek, azt mi képviseljük, de sajnos ide ön nem ülhet át” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor Jakab Péternek adott válaszát az alábbi videóban nézheti/hallgathatja vissza:

A PCR-teszt semmin sem segít, csak az oltás segít

Orbán Viktor Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: a PCR-teszt semmin sem segít, csak az oltás segít. A kormányfő ezúttal is mindenkit arra bíztatott, hogy oltassa be magát. Kitért arra is: jó lenne olyan készletgazdálkodást kialakítani, amikor nem kell megsemmisíteni semmit, de ilyen nagy számok esetén ez lehetetlen. Ugyanakkor aláhúzta: mindenből van elegendő, így kórházi ágyból, lélegeztetőgépből, gyógyszerekből, oltásokból és PCR-tesztekből is.

A miniszterelnök válaszában elmondta azt is, hogy ha azonos módszerrel nézzük az egészségügyi statisztikákat, akkor semmi szégyellnivalója nincsen az országnak. Mint fogalmazott:

aki arról beszél, hogy többen halnak meg Magyarországon, mint máshol, az azt állítja, hogy az egészségügyi dolgozók rossz munkát végeznek. Én igenis megvédem őket, mert ez nem igaz, és nagyon jó munkát végeznek

– tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor a baloldalnak: Miért akarják eltörölni a rezsicsökkentést?

Orbán Viktor Szakács Lászlónak (MSZP) adott válaszában elmondta, egész Európában és az Egyesült Államokban is magas az infláció. „Nem a magyar jegybank a hibás ezért” – tette hozzá. „Miért akarják eltörölni a rezsicsökkentést, és piaci árakon megszabni, ha le akarják törni az inflációt?” – tette fel a kérdést a kormányfő. „Nem lenne helyes inkább támogatni a kormány rezsicsökkentési politikáját? Önök nem támogatják a benzinár-csökkentést sem” – hangsúlyozta a kormányfő.  

A kormányfő arról is beszélt, hogy a forint vásárlóértékének a megőrzéséért a jegybank felel. Mint fogalmazott: „nemcsak rezsit csökkentünk, hanem emeljük a béreket is, hogy így lehessen kiküszöbölni az inflációt” – tette hozzá. Aláhúzta:

soha ilyen minimálbér-emelés nem volt, és visszafizetjük a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal elvett. 

Öt százalékos lesz a nyugdíjemelés 2022-ben

Orbán Viktor Schmuck Erzsébetnek (LMP) adott válaszában úgy fogalmazott: „ön azokkal van szövetségben, akik elvették a 13. havi nyugdíjat, és tönkretették a magyar nyugdíjasokat”. A miniszterelnök felidézte: 2002-2010 között 4 százalékkal csökkent a nyugdíj reálértéke, míg 2010 óta 10 százalékkal nőtt. A kormányfő közölte azt is: 2022-ben az infláció 5 százalékos lehet, és ezért a nyugdíjemelés nem 3, hanem 5 százalék lesz.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 2010-ben egy romhalmaz volt az ország, és ezért nem tudtak lépni több fontos területen. „Én már az első napon adtam volna 14. havi nyugdíjat, de erre a válság során nem volt lehetőség” – tette hozzá. „Mi a nyugdíjasokkal szövetséget kötöttünk és ezt be is tartjuk” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor gratulált a Párbeszédnek a Városháza tervezett eladásához

Tordai Bencének (Párbeszéd) adott válaszában a miniszterelnök rámutatott: a párbeszéd politikusa „gusztustalan módon támadta az egészségügyi dolgozókat”. Mint a miniszterelnök aláhúzta: „hősies munkát végeznek a dolgozók az egészségügyben”. A kormányfő Tordaihoz szólva ugyanakkor felidézte: „uszítanak és izgatnak a keleti vakcinák ellen, miközben önök is megszavazták az egészségügyi jogviszonyról szóló törvényt”.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a szakdolgozók bére ebben a ciklusban 72 százalékkal nőtt, felidézte azt is: „amikor önök kormányoztak, elvették a 13. havi bérüket”. „Gratulálok a Városháza tervezett eladásához, és ahhoz, hogy ingatlanügynöknek egy volt miniszterelnököt sikerült szerződtetni” – mondta a kormányfő a lopásokkal kapcsolatban. Hozzátette:

remélem sohasem fognak kormányozni, mert akkor a parlamentet is eladnák”

– zárta válaszát a miniszterelnök.

Fővárosi ingatlanügyek: már 14 ügyben folyik eljárás

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője ugyanezen plenáris ülésen a budapesti ingatlanügyekről kérdezte a belügyminisztert. Kontrát Károly válaszában a fővárosi ingatlanügyekről szólva elmondta: 11 büntetőeljárás van folyamatban, de mostanra 14 ügyre nőtt az eljárások száma.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője ugyanezen plenáris ülésen a budapesti ingatlanügyekről kérdezte a belügyminisztert. Kontrát Károly válaszában a fővárosi ingatlanügyekről szólva elmondta: 11 büntetőeljárás van folyamatban, de mostanra 14 ügyre nőtt az eljárások száma.

Orbán Viktor Andre Balázsnak (Jobbik) kérdésére válaszolva elmondta: a pedagógusbérek szintjén változtatni kell. Felidézte:

jövőre 10 százalékos béremelés lesz, valamint a következő időszakban pedig meg akarják ismételni azt az intézkedést, amit 2013-14-ben megtett a mostani kormány

– tette hozzá a kormányfő. A Jobbik képviselőjéhez szólva a a miniszterelnök elmondta: az önök szövetségesei, a Baloldali Blokk 2010-ben 1400 milliárdot fordított közoktatásra, míg most 72 százalékkal többet költ a kabinet erre a területre – ismertette Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Jobbik képviselőjéhez szólva felidézte: „önök azokkal fogtak össze, akik elvették az egyhavi fizetést”.

Miért lenne jó az, ha visszatérnénk a múltba?”

– tette fel a kérdést. A kormányfő azt is felidézte, hogy Ander korábban kizárta az együttműködést Gyurcsányékkal. „Hogyan vegyük komolyan Önt ezután?” – zárta szavait a miniszterelnök.

Véget ért az azonnali kérdések órája.

Nyitókép: MTI/ Soós Lajos

Összesen 242 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yndi
2021. december 07. 09:29
Ki fizeti a "rezsicsökkentést"? Jó ötlet, hogy nem a fogyasztó fizet, hanem az adófizető? Még azok számára is, akik a medencéjüket fűtik az adófizetők által kifizetett rezsijükből? Erről kellene Orbánnak beszélnie.
files32
2021. december 07. 09:15
Ezért: https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/12/volner-pal-mentelmi-joganak-felfuggeszteset-inditvanyozta-a-legfobb-ugyesz
files32
2021. december 07. 09:00
Hivatali vesztegetés miatt függeszthetik fel Völner Pál mentelmi jogát. Az igazságügyi minisztérium miniszterhelyettesének mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész javasolta. Völner Pál országgyűlési képviselő, igazságügyi miniszterhelyettes mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta az Országgyűlés elnökénél Polt Péter legfőbb ügyész. Völner 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben. A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanúként merült fel, hogy Völner a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.
Drazsé
2021. december 07. 08:32
Téged kell eltörölni, te sátánfajzat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!