KAP: Váratlan szövetségesre találtak a V4-ek

2017. július 25. 10:05

Már a franciák sem támogatják, hogy 2020 után nemzeti társfinanszírozást vezessenek be a közvetlen mezőgazdasági támogatásoknál. A közös agrárpolitika viszont reformra szorul, ugyanis a pénzek 80 százaléka a gazdaságok 20 százalékához vándorol.

2017. július 25. 10:05

Váratlan szövetségesre leltek a közös agrárpolitika (KAP) alapvető reformja ellen tiltakozó dél-és kelet-európai államok. – írja az agrárszektor.hu

Már a franciák sem támogatják, hogy 2020 után nemzeti társfinanszírozást vezessenek be a közvetlen mezőgazdasági támogatásoknál. A zöld pártok a jelenlegi rendszer egyik legnagyobb hibáját a nagygazdaságok támogatásában látják. Franciaország is elutasítja, hogy a KAP tervezett reformja értelmében a tagállamok maguk is járuljanak hozzá a közvetlen mezőgazdasági támogatásokhoz.

Az Európai Bizottság 2020 utáni időszakra vonatkozó terve egyelőre csak Németországban talált támogatásra. A németek a közösségi költségvetés legnagyobb nettő befizetői. A visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) mellett Észtország, Lettország és Litvánia fogadott el közös nyilatkozatot a Fehér Könyvben is szereplő társfinanszírozás ellen. Most a franciák is hasonló álláspontra jutottak. A gazdák szerint a támogatásaik komolyan csökkenni fognak, ha azok egy része a nemzeti kormányok hatáskörébe kerül. A KAP a közös büdzsé 40 százalékát meríti ki. A Brexit új helyzetet teremt, hiszen 10 milliárd eurós hiányt okoz a 150 milliárdos éves költségvetésben.

Szakértők szerint a KAP valóban reformra szorul, ugyanis a pénzek 80 százaléka a gazdaságok 20 százalékához vándorul. Ez akkor is igazságtalannak tűnhet, ha ezek a vállalkozások együtt a mezőgazdasági termelés 90 százalékát állítják elő. 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
xoltan
2017. július 25. 17:43
80% a 20%-hoz kerul. Ismeros ez nekem valahonnan. Csak nem a legutobbi magyar fold vasarlos buli volt ilyen? Most meg sirnak. Tobb kovetkezetesseget kerem! Persze en nem vagyok ellene hogy teritsek a jot, csak kicsit erdekes lehet ugyanazert sirni kulfoldon amit otthon, ahol mi dontjuk el hogy legyen, siman megcsinalunk.
KannibálTatárÚr
2017. július 25. 12:30
Az sem lenne rossz megoldás, ha a mezőgazdasági termékeket nyereséggel lehetne eladni. Akkor nem kellene a támogatás, ami megszégyenítő a mezőgazdaságban dolgozókra, mert olyan érzést kelt, hogy ők eltartottak. Márpedig minden társadalomban az élelmiszer az, amit el lehet adni nyereséggel.
puszika
2017. július 25. 11:40
Honjaim! Íme a gyorsan jött példa arra ,hogy az új francia elnök nagyívű dumáját figyelmen kívül hagyva a háttérben kormányozó józan erők másként gondolkoznak!! Macron Hollande útjára lépett!!
kulakman
2017. július 25. 10:25
Na végre egy komoly téma, más kérdés ,hogy itt nem lesz még 30 hozzászólás sem , pedig nálam ez súlyos milliókat jelent , ja és nem vagyok nagy gazda , bár van 2 olyan táblám ami nagyobb mint az európai átlag birtok, de örülök ha Francia barátaink is realisták , főleg a hazai nagybírtokosok , fognak visítani ellene!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!