Közmű: fogyasztói terheket csökkent a hétfői törvénymódosítás

2013. március 18. 17:56

A fogyasztók adminisztratív és anyagi terheinek csökkentését célzó törvénymódosításokat fogadott el az Országgyűlés hétfőn. A jogszabály szerint az energiaszolgáltatóknak kell nagyobb terhet vállalniuk a jövőben.

2013. március 18. 17:56

A változtatás után a szolgáltatóknak az eddigi évenkénti leolvasással szemben – ha a fogyasztó ezt kéri – negyedévente kell díjmentesen leolvasniuk a mérőórákat, és ennek lehetőségét este nyolc óráig biztosítaniuk kell. Előírták azt is, hogy a szolgáltatóknak minden járási székhelyen ügyfélszolgálat kell fenntartaniuk, az ötezresnél népesebb településeken pedig panaszirodát kell működtetniük.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy azokban a négyszintesnél magasabb társasházakban, amelyekben fogyatékkal élő lakik, a lépcsőházak világítását, illetve a liftek működését akkor is biztosítani kell, ha tartozás miatt kikapcsolnák az áramot. Fenn kell tartani a minimális szolgáltatást a társasházak közös tulajdonú helyiségeiben akkor is, ha a közös képviselő a kikapcsolási eljárás megindulása előtt igazolja, hogy a közösköltség-elmaradással rendelkező lakóval szemben a fizetési meghagyásos eljárást már megindította.

Eddig a villamosenergia- és a gázszolgáltatás kikapcsolására a 60 napot meghaladó tartozás esetén nemcsak számlafizetési késedelem miatt, hanem például kötbértartozás esetén is lehetőség volt. A jövőben viszont kötbértartozás miatt csak akkor kapcsolhatják le a szolgáltatást, ha a szolgáltató polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett.

A kihirdetést követő 15. napon hatályba lépő törvénymódosítás arról is rendelkezik, hogy a jövőben a közvilágítási berendezések üzemeltetése engedélyköteles tevékenység lesz, ha azt nem az elosztók végzik. Az indoklás szerint ennek előnye, hogy az energiahivatal az engedélyezésekor vizsgálhatja a kérelmező szakmai és gazdasági felkészültségét, alkalmasságát, valamint az üzemeltetésre vonatkozó követelményeket állapíthat meg, betartásukat ellenőrizheti és ki is kényszerítheti. Emellett az üzemeltetőknek kötelező lesz nyilvántartást, közvilágítási leltárt vezetniük a tulajdonukban vagy üzemeltetésükben lévő közvilágítási berendezésekről, és abból az önkormányzatoknak és az állami szerveknek térítésmentesen adatokat szolgáltatni.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2013. március 18. 23:34
Kíváncsi lennék rá, hogy a nonprofit alapon működő szolgáltatók, most miből is tudnák a kelet magyarországi rész áramszolgáltatását helyre állítani? Mert ugye a következő áramszámlán nem lesz egy külön rovat, hogy hóvihar okozta helyreállítási díj.......
=nessuno=
2013. március 18. 23:05
Európai béreket! Mindenkinek legyen meg a tisztességes haszna. Senkitől nem várhatja az állam, hogy tisztességes haszon nélkül dolgozzon, beruházzon, fejlesszen. A lakosságnak és a vállalkozásoknak is meg kell élni. Nem egymás rovására. Nem akarok többé kommunizmust!!!
heep
2013. március 18. 18:42
Na ettől a törvénytől megint EU-s vizsgálat indul a kisebbségi, média, hóhelyzet, alkotmány stb miatt ellenünk. Valamibe csak bele kell majd kötniük. Azért azt csendesen megjegyezném, hogy a közműszolgáltatók csak a másodikok a rablási sorban. Az állami adók az energiahordozókon nagyobbak mint a közműcégek profitja, nem is kicsivel. De a röhejes az egészben, hogy még orosz adókat is fizetünk az árakban.
Basiliscus
2013. március 18. 18:05
Végre valami értelmesnek tűnő jogszabály.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!