„Magyarország és Lengyelország mindenütt keresi az együttműködési lehetőségeket”

2012. október 24. 20:43

A két ország közös politikai és gazdasági érdekei tartós, erős együttműködést alapozhatnak meg – mondta Martonyi János külügyminiszter, összegezve a lengyel kollégájával, Radoslaw Sikorskival tartott szerdai varsói megbeszélését.

2012. október 24. 20:43

A magyar külügyminiszter kétnapos látogatásra érkezett Lengyelországba, ahol csütörtökön részt vesz a V4-Nyugat-Balkán kibővített külügyminiszteri ülésén. A tárca vezetője szerdán Waldemar Pawlak lengyel miniszterelnök-helyettessel, gazdasági miniszterrel is találkozott, majd előadást tartott a varsói egyetemen.

A magyar külügyminiszter pozitívan értékelte a lengyel-magyar kapcsolatokat, hangsúlyozva, hogy a két ország mindenütt keresi az együttműködési lehetőségeket. Ezt bizonyítja, hogy Magyarország tiszteletbeli konzulokat nevez ki Lengyelország két nagyvárosában is: a tengermelléki Szczecinben és Bydgoszczban. Ezenkívül a két ország az ifjúsági szervezetek, a civil világ kapcsolatainak erősítéséről megállapodást akar kötni. Az oktatási, kulturális és tudományos kapcsolatokat felölelő együttműködési szerződés tervezetét a magyar fél október elején adta át a lengyeleknek.

Az EU kohéziós politikájával kapcsolatban Martonyi János hangsúlyozta: Magyarország és Lengyelország érdekei nem mindig azonosak, ezért fontos az együttműködés fenntartása és egy egységes álláspont kidolgozása. Véleménye szerint a „kohézió barátainak” érdeke, hogy ne forduljanak szembe egymással, mert csak megfelelő határozottsággal, következetesen és összehangolva tudják képviselni érdekeiket. Ezt bizonyítja a visegrádi négyek soros lengyel elnöksége által a közösségi találkozók előtt rendszeresen megszervezett egyeztetések eredménye is.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. október 25. 08:00
A két ország közös politikai és gazdasági érdekei tartós, erős együttműködést alapozhatnak meg Ez egy olyan fontos tény, aminem nagyon mély történelmi gyökerei vannak, és ezért szilárd együttműködés építhető rá. Amíg a liberálisok és szocik ott vagy itt bele nem rondítanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!