Telegraph: Irán az öngyilkosság mellett döntött, és minket is magával ránt

2024. április 16. 09:14

A brit lap szerzője szerint Hamenei ajatollah egyszerűen meghülyült.

2024. április 16. 09:14
HAMENEI, Szajed Ali

Nyitókép: MTI/EPA/Iráni legfőbb vezető hivatala

„Képtelenség, hogy Teherán megnyerhetne egy háborút Izraellel szemben. A veszély viszont az, hogy a vezetői túl irracionálisak ahhoz, hogy ezt beismerjék. Az iráni rezsim az öngyilkosságot választotta” – jelenti ki friss írásában a brit The Telegraph publicistája, Sherelle Jacobs.

Úgy látja: az iráni teokrácia ördögi körbe került, melynek következtében 

Teherán vagy szovjet stílusú összeomlással néz szembe egy olyan háborúban, amire nincs pénze, vagy véres rendszerváltással, melyben a forradalmat felfalják gyermekei”.

Izrael közvetlen megtámadásával ugyanis olyan kockázatos játékot kezdett el, amelyet nem nyerhet meg.

Jacobs szerint Izrael tudja: Irán hamarosan Szíriából és Libanonból is agressziót fog elkövetni ellene, „és most, hogy a Nyugat azt sugdossa, hogy Ázsia felé fordulás közeleg, Izrael jó eséllyel eldönthette: most vagy soha”. „Ma számíthat Amerika támogatására egy totális regionális háború esetén, de lehet, hogy ez pár év múlva már nem lesz így” – elemez a Telegraph szerzője.

Hozzáteszi: egy regionális háború bizonyosan megpróbálná Izraelt, Iránt viszont megsemmisítené – mert nekik nincs pénzük ellenségük legyőzésére. Irán ugyanis „annak érdekében, hogy megszerezze az atomprogramjához szükséges milliárdokat és víz felett tartsa Basar el-Asszad rezsimjét Szíriában, már így is fájdalmas szintre emelte az adókat, és veszélyes mértékben értékelte le devizáját”. Innentől pedig már úgy néz ki a helyzet, hogy

Irán nem tud többet költeni a katonai eszkaláció finanszírozására anélkül, hogy „magára hozná a konkrét csődjét, vagy végignézzen egy olyan gazdasági összeomlást, ami népfelkelést vált ki”.

Jacobs viszont úgy látja, hogy visszavonulót sem fújhat Teherán masszív arcvesztés nélkül: „Most, hogy a teokráciát belső harcok fogságában van, aligha elképzelhetetlen, hogy kritikusai kihasználják a rezsim időleges gyengeségét, és megpróbálkoznak egy felkeléssel” – írja.

Megfogalmazza azt is, hogy Irán legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah „talán már nem cselekszik racionálisan”, és

a nyugati elemzőknek „nehezükre esik megérteni Hamenei elsöprő sorsszerűségtudatát, mely a téboly és az apokalipticizmus közötti keskeny mezsgyén egyensúlyoz”, akárcsak anno Vlagyimir Putyin.

Értesülései szerint az ajatollah „megszállottja a nyugati civilizáció látszólagos romlottságának”, folyamatosan erről szóló könyveket olvas, így Victor Hugótól A nyomorultakat vagy John Steinbecktől az Érik a gyümölcsöt. Beszédei – Jacobs meglátásában: „televíziós szóhányásai” –, melyekben a „gonosz cionista rezsimet” és az „amerikai arroganciát” szidalmazza, a szerző meglátása szerint „annyira sablonosak és körkörösek, hogy a szovjet apparatcsikok beszédeihez hasonlóan gyakorlatilag lehet hátulról előrefelé vagy elölről hátrafelé is olvasni őket”.

Jacobs úgy véli: az ajatollah már nem vallási populizmusra játszik, hanem túlélésre. „A cél, úgy tűnik, már nem az, hogy meggyőzze az irániakat, hogy tartsák meg a hitet a forradalom ügyében, hanem az, hogy megtartsa egy szűk lojális réteg támogatását, akik meg tudják védeni a bukástól” – elemez. Eközben pedig az ország a „kóros önáltatás” korába érkezett, melyben a klerikusok 

egyórás házasságokat kötnek férfiak és prostituáltak között, fiatal nők pedig rendszeresen végeztetnek magukon házasság előtt szűzhártya-rekonstrukciós műtéteket”.

A szerző szerint ebben a „virtuális valóságban, ahol a fekete fehér, a perverzió mérsékletesség, és Irán nyerhet a Kis Sátánnal szemben”, a rezsim már nem úszhatja meg, hogy azt cselekedje, ami önnön radikalizmusából következik. „Önmérsékletet tanúsítani ezen a kulcsfontosságú válaszúton azzal fenyegetne, hogy felbomlana a rendszert összetartó hazugságok tekervényes univerzuma” – így Jacobs.

Mindebből következően a Telegraph szerzője a geopolitikai helyzetet „halálosnak” értékeli, melyben hiába szólítanak fel a világhatalmak önmérsékletre: „A rémisztő valóság az, hogy Irán egyszerűen megőrülhetett”.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:09
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­­ö­g­­­ö­­s­ ­l­á­­n­y­o­­k­ ­v­­á­­r­n­­­a­k­ ­r­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
Tommaso
2024. április 16. 13:45
az egyik arabs harci kutya, a másik kedves, békés kis háziállat.
Tommaso
2024. április 16. 13:44
IRÁN több, mint fél éven át A DAMASZKUSZI KÖVETSÉGÉRŐL irányitotta, koordinálta az izraeli állampolgárokat állatias kegyetlenséggel lemészároló, Izraelt folyamatosan rakétákkal támadó, Teherán által pénzelt, kiképzett és felfegyverzett iszlamista terroristákat. Kész csoda, hogy Izrael ilyen sokáig válasz nélkül hagyta ezt a kétségtelen agressziót.
Robi54
2024. április 16. 13:42
Egyik kutya,másik eb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!