EFD és ECR: Nem a bevándorlásra!

2012. április 1. 12:06
A mai plenáris ülés egyik legfelkapottabb kérdése a bevándorlás problémája volt. Parázs vita alakult ki az ülésteremben, és az idő egyre kevesebb a megállapodásra, ám az EP történetében még nem fordult elő, hogy ne sikerült volna megegyezni a közösségi projektekről.

A frakcióvezetők felszólalásaival folytatódott a plenáris ülés. Az informális beszélgetésekről kiszivárgott hírek szerint, még nem látszik körvonalazódni a megállapodás a frakciók között. A tegnapi nap eseményei borították a papírforma szerinti menetrendet, ezért is nehezedik erős nyomás a képviselőkre, hiszen az idő fogy és az Európai Parlament történetében sosem történt meg, hogy ne sikerült volna megegyezni a támogatandó közösség projektekkel kapcsolatban. A frakcióvezetők beszédei után a képviselők kérdései következtek.

Az eurószkeptikusok, a függetlenek és a liberálisok „vérre menő” — személyeskedésektől sem mentes — csörtét folytattak a bevándorlás témakörével kapcsolatban. Az Északi Liga által delegált olasz képviselő különösen erősen támadta az Európai Parlament szinte teljes plénumát, többek között felrótta a képviselőknek, hogy csak a saját érdekeiket képviselik, és figyelembe se veszik azokat az embereket akik megválasztották őket. Valamint ostorozta azt a mentalitást amely a tárgyalásokon kívüli konszenzus-keresés helyett, az adófizetők pénzéből való kikapcsolódást helyezi előtérbe.

A szocialista brit képviselő szintén reflektált a bevándorlás témájára. A képviselő kiemelte a gazdasági aspektusát a bevándorlásnak amiből az Egyesült Királyság kifejezetten profitált, külön megemlítette az Európai Unión belüli gazdasági migrációt és azt, hogy mekkora eredményeket köszönhet Nagy-Britannia annak, hogy a 2004-ben csatlakozott országokból származó munkavállalók előtt rögtön megnyitotta munkaerőpiacát. A konzervatívok cseh képviselőnője ugyanakkor kiemelte, hogy a bevándorlásnak nem pusztán gazdasági oldala van. A migráció jelentős kulturális vonzattal rendelkezik és  ezen felül komoly kérdéseket is felvet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés