Változatos témák a plenáris ülésen

2012. március 31. 11:49
A frakcióvezetők felszólalásaival folytatódott a szombati plenáris ülés. Az EPP a női képviselők fontosságáról, a zöldek a Föld Órájáról is szóltak, míg az euroszekptikusok követeléseiket ismertették.

Brenner Gábor, a Zöld Párt frakcióvezetője felszólalásában a szombaton esedékes Föld Órája akcióra hívta fel először a figyelmet. Beszédében a nem megújuló energiaforrások túlzott mértékű kereslete miatt aggodalmát fejezte ki. Közölte: Európának a gazdasági problémákon túl a környezeti kihívások terén is együtt kell működnie. A német képviselő szerint a zöldebb gazdálkodás a munkahelyteremtést is segítené.

Az ECR frakcióvezetője emlékeztetett: pártja új, de annál határozottabban áll ki a demokrácia és a szabadság értékei mellett. Kaszab Róbert úgy látta, a hatékonyság elvét kell képviselni, csökkentve a bürokráciát és a közös kiadásokat. Ha a holnapot akarjuk építeni, akkor a Horizont 2020-ra, és ehhez hasonló programokra lesz szükség, illetve az önállóságot segítő fejlesztésekre, a különböző hálózatok összekötésére – mondta a cseh politikus.

Képviselőcsoportunk célja, hogy új, szociális, békés, demokratikus és környezettudatos Európát építsen, szolidaritásban az unió minden népével – mondta az Egységes Európai Baloldal és az Északi Zöld Baloldal részéről Tóth Sándor. A német képviselő a Közel-Keletet Európa nyílt sebeként határozta meg.

Páger Dávid olasz, euroszkeptikus frakcióvezető kijelentette: az EP a legdemokratikusabb intézményének titulálja magát, miközben az adófizetők pénzén hazudik és gátolja a referendumok fenntartását. A Bizottságról azt mondta „az még rosszabb”. Az euroszkeptikusok követeléseit ismertetve felsorolta, a nemzetállamok közötti együttműködés megvalósulását; a szerződések kérdéseinek demokratikusabb eldöntését várják. Ezen kívül egyenlőbb bánásmódot az egyes nemzetek részére és az idegen kontinensekről történő bevándorlás lelassítását is szorgalmazzák. „Le Schengennel!” – zárta.

Az EPP részéről Szabó Benjamin szólalt fel. Az olasz politikus azt kérte: a jelenlévő képviselők legyenek nyitottak a tárgyalások során, hogy megteremthessék az erős Európát. Béni Réka az Európai Néppárt olasz képviselő-asszonya a nők és a férfiak közötti egyenlőség fontosságát emelte ki. Véleménye szerint a nők közreműködése a döntéshozatalban elengedhetetlen. Szlovákia képviselője elmondta: „a bankadót csak úgy szabad használni, hogy az ne menjen az európai gazdaság rovására”.

Nehéz feladatunk, hogy négy csoport sokszor ellentétes érdekeit képviseljük – jelentette ki Balogh Dániel a szociáldemokraták koordinátora, hozzátéve: magát az EU-t is képviselik. Az S&D részéről Sebényi Roland azt hangsúlyozta, integrált stratégiát kell elfogadni, összhangban az Európa 2020-stratégiával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában