A tagállamok kezdik felfedni a lapjaikat

2012. március 30. 10:15

Elérkezett az az időpont a tárgyalásokon, amikor napvilágot látnak a konkrét számok, rögöt felpezsdült a hangulat, a konszenzus azonban még messze van.

Hollandia kompromisszumkész, akár minden egyes területből képes engedni a megállapodás érdekében. A balti államok, Magyarország, Csehország és Portugália konkrét számokkal készült, kompromisszumra készek, de az általuk fontosnak tartott területeken eszközölteken felüli összegek redisztribúcióját tekinti az egyezség feltételeként. Franciaország nem támogatja az átmeneti régiókra költött összeg csökkentését. A nettó haszonélvezők belemennének egy főösszeg csökkentésbe is, amely így 1012 milliárd eurónyit tenne ki, de ennek feltétele a különböző területek közötti arányok változtatása. A CEF-es összegeket Ausztria csak abban az esetben csökkentené, ha a a kohéziós pénzekből 10 milliárd eurót elkülönítenének az infrastruktúra fejlesztésére. Észtország nyitott a kutatás-fejlesztés növelésé iránt.

Luxemburg jött elő elsőként területekre lebontott számszerű adatokkal, ami katalizátorként működött a többi tagállam felszólalásait tekintve. A luxemburgi javaslat után kezdenek előjönni az országok saját verziójukkal, Írország minden területen közölte számszerű álláspontját. Ausztria szerint a nettó befizetők az otthoni fiskális problémáik miatt nem tudják finanszírozni a jelenlegi bizottsági ajánlatot, 961 milliárd eurós főösszegben állapodtak meg szövetségeseikkel. Görögország és a Kohézió Barátai 1012 milliárd eurós főösszegben gondolkodnak, viszont a főösszeg 1000 milliárd euró alatti szintje teljes képtelenség. Élesen elítélték a német-osztrák javaslatot és vétóval fenyegettek. A tárgyalások szünetében folytatódnak az informális megbeszélések.

A bejegyzés trackback címe: https://rajtadmulik.mandiner.hu/trackback/860