Az EU célja, hogy mindannyian haszonélvezők legyünk

2012. március 29. 16:27
Írország
Írország aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy kettészakadni látszanak a tagállamok a költségvetési keret tárgyalása során.

Ideje eloszlatni a tévképzetet, hogy a nettó befizetők és a Kohézió Barátai között feloldhatatlan ellentétek feszülnek. A 27 tagállamnak együtt kell döntést hoznia, az együttműködést az összes tagállamnak kell megvalósítania, nem a felének.

A nettó befizető tagállamoknak és a Kohézió Barátainak sok területen egyeznek az érdekeik. Nem egy nettó befizető ország van, mely fontosnak tartaná a közös agrárpolitikát, s nem egy nettó haszonélvező, mely támogatná a kutatás & fejlesztést vagy a biztonságot.

Egyetértünk a Benelux-államokkal abban, hogy a válságból való kilábalás kulcsa az innováció. Írország azonban úgy látja, hogy ezt nem a közös agrárpolitikára csoportosított források elvonásával kell megvalósítani, hanem a források hatékonyabb felhasználásának biztosításával, melyhez szervesen hozzátartozik a versenyképesség, illetve a hosszú távon megtérülő beruházások támogatása.

Szlovénia mellett mi is elutasítjuk Ausztria azon kijelentését, mely a tagállamokat juhokra és gazdákra osztja fel. Írország nem érzi magát sem juhnak, sem etetőnek. Írország az együttműködés pártján áll, és ezért áldozatokra is hajlandó. A közös céljaink megvalósulásáért azonban határozottan ki fogunk állni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában