Innováció, kohéziós pénzek, agrártámogatás

2012. március 29. 14:28
A tagállami álláspontok ismertetésével folytatódott a költségvetési tárgyalások következő etapja.

Az ülést a következő soros elnök Ciprus kezdte. A szigetország segíteni próbálja az elnökség munkáját, a többi tagállamot társként és nem ellenfélként kezelik. Fontosnak tartják az elmaradottabb régiók fejlesztését, valamint véleményük szerint prioritásként kell kezelni a biztonságpolitika és a bevándorlás kérdését, ami főleg a mediterrán államokat érinti. Írország szintén a periférián helyezkedik el, éppen ezért az integráció mélyítését kiemelt ügynek tekinti. Felszólalásában az ír delegáció hangsúlyozta a közös érdekek szem előtt tartását. A 2004 után csatlakozott országok közül Litvánia volt az, aki az egyik legdinamikusabb fejlődést mutatta. A balti állam fontosnak tartja az energiabiztonság, a közös agrárpolitika, valamint a vidékfejlesztés területére irányuló kiadások növelését. Ők is a holnap Európájáért dolgoznak és a cél érdekében a minimális elvárás a környezettudatos gazdálkodás.

Görögország a kohéziós pénzek növelését kéri, hiszen tizenhárom régiójából kilenc, a kevésbé fejlett régiók közé esik. A CEF-et nem tudják támogatni, hiszen szárazföldi határon az EU tagok közül csak Bulgáriával határosak, ahol nincs meg a megfelelő tőke ami alapján egy sikeres együttműködés alakulhatna ki a számukra. Ciprushoz hasonlóan kiemelte a bevándorlás kérdését és megemlítette, hogy az Unióba irányuló menekültek 75 százaléka először Görögországba érkezik. Az olaszok támogatják a kohéziós politika fejlesztését a foglalkoztatás növelése érdekében. A kutatás-fejlesztés prioritást élvez az olasz álláspontjában. Lettország a fenntartható fejlődés biztosítását és a kohéziós projektek eszközeinek növelését tartja a költségvetés sarkalatos pontjainak. Az agrárpénzek csökkentése szembemegy a lett érdekekkel, a költségvetésre ők 1093 milliárd euró-s összeget ajánlanak.

Luxemburg és Hollandia álláspontja, hogy közös pilléreken alapuló pénzügyi keretet kell megalkotni. Az innováció a kulcsa a válságból való kilábalásnak — nyilatkozták a luxemburgi és holland delegációk. Szlovákiának alapvető érdeke a versenyképesség növelése, a kohéziós pénzek szinten tartása, valamint a régiófejlesztés. Málta szintén kiemelte a bevándorlók kérdését és a tagállamok közötti együttműködés, valamint a közös energiapolitika pozitív példájaként említette a Szicíliával közösen lefektetett víz alatti elektromos hálózat tervét. Az Egyesült Királyság képviselői kiemelték különleges pozíciójukat, valamint példamutató hozzáállásukat a munkanélküliség alacsonyan tartásának területén. Az energiapolitikát, a közlekedést és az infokommunikációt tartják a következő költségvetési periódus fő kérdéseinek. Észtország szintén az innovációt és gazdasági kooperációt tartja elsődlegesen fontosnak a költségvetés megalkotásánál, előrejelzésük szerint az elkövetkezendő időszakban nem lesz 2,5 százaléknál nagyobb növekedés az EU-ban. Bulgária a válság és a támogatások hosszúra nyúló színes összefoglalójával készült, ám konkrétumokat még nem fogalmaztak meg, ami valószínűleg egy tárgyalástechnikai fogás.

Ausztria szorgalmazta: a tagállamok csak annyit vállaljanak, amit biztosan teljesíteni is tudnak, illetve rugalmas, átlátható költségvetést sürgetett. A kutatás-fejlesztés jelentőségére is felhívta a figyelmet, mint a válságból való kilábalás kulcsfontosságú tényezőjére. A közép-európai ország az igazgatási költséget csökkentését is előirányozta, azokat mintegy 55-60 milliárdra mérsékelné. Románia ezzel szemben elutasítja a költségvetés csökkentését. Az ország szerint, ha kevesebbet fektetnek be, kevesebb haszonra lehet számítani. A román álláspont szerint legalább a bizottsági javaslattal megegyező értékű összegre lesz szükség. A költségvetési kívüli tételekről közölték: azokat nem kellene beemelni a költségvetésbe. Finnország üdvözölte a bizottság javaslatát. „Nem feszíthetjük túl a keretterv költségvetését” – mondták, kiemelve: az egyes országok egymásra vannak utalva. Az ország szerint a hatékonyabb felhasználással kell kivédeni a magasabb költségigényt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés