Egységes Európa a CEF segítségével

2012. március 27. 15:07
Román delegáció
A román delegáció értetlenséggel és felháborodással fogadta a korábbi francia sajtóközleményt, melyben a kohéziós támogatások megnyirbálásáról nyilatkoznak. A kohézió nem a segélyezés szinonimája, hanem a kevésbé fejlett országok és ezen keresztül az egész Európai Unió versenyképességének javítása a célja. Eredményes gazdaságpolitikát nem lehet építeni hatékony kapcsolatok nélkül, ezért hangsúlyozza Románia a CEF fontosságát.

Az Európai Unió prioritásai között szerepel a belső távközlés, energetikai kapcsolatok és közlekedési hálózat megteremtése. Forrásainak jobb kihasználása, valamint a közös projektek sikere érdekében a román delegáció felhívja tagállamok figyelmét a közlekedési projektek támogatására. Az észak-déli folyosó, valamint a kelet-nyugati kapcsolat javítása hosszú távú előnyöket kínál a vasúti és közúti áru- és személyszállítás számára. Európa közlekedési hálózatai töredezettek és a magterületen összpontosulnak, így nem lehetnek hatékonyak. A modális csomópontok, nagysebességű vasútvonalak építése a kontinens zöldítését is szolgálja. Az EU 2020 stratégia előirányzott céljainak megfelelően a TEN-T hálózatok fejlesztése, a magterület összekapcsolása a perifériával és a hiányos összeköttetések kijavítása az unió jövőbeli vérkeringését jelenti.

Hogyan is valósulhatna meg az áru, a munkaerő és a tőke szabad áramlása, ha nem lenne erre megfelelő közvetítő közeg? A román javaslat szerint nem csak a közlekedési, de a program keretén belül az informatikai szektor és a gerinchálózatok kiépítése is nagy lendületet kapna. Az internet az összes európai polgár számára lehetővé teszi a hatékony kommunikációt, üzleti és magánszektor számára egyaránt, valamint szerepet vállalhat az oktatásban és az unió belső igazgatásában. A CEF az unió számára a mobilitást és a növekedést jelenti, ezért hathatós támogatása az összes tagállam közös érdeke.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában