A többéves keret új kihívása

2012. március 27. 15:19
A válság rányomta a bélyegét a tagországok költségvetésére. Az EU számára a következő évek legnagyobb kihívása, hogy ne többet költsön, hanem jobban használják fel a pénzeket. Ebben egyetért Németország, Ausztria, Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország, Hollandia, Svédország, Finnország is.

A válság rányomta a bélyegét a tagországok költségvetésére. Minden egyes tagország rendkívüli intézkedéseket vezetett be, hogy csökkentsék a közkiadásokat, és újraszervezéssel olyan projekteket finanszírozzanak, melyek hozzáadott értéket jelentenek a közösség számára. Ezeket az intézkedéseket azért vezették be, hogy fenntartható szinten tartsák a közkiadásokat. Az unió többéves pénzügyi keretét is ebben a szellemben kell terveznünk.

Az unió nem hagyhatja figyelmen kívül a tagországok erőfeszítéseit. Lehetséges, hogy ambiciózus európai politikákat vezessünk be úgy, hogy a főösszeg stabil maradjon. Ennek értelmében a kötelezettségvállalási előirányzat a következő többéves pénzügyi keretben nem szabad, hogy túllépje a 2013-as szint infláció alatti növekedését. Ez a rendelkezésre álló támogatások jobb felhasználására sarkall. Az EU számára a következő évek legnagyobb kihívása, hogy ne többet költsön, hanem jobban használják fel a pénzeket. Ezt a célt el lehet érni az eu-s pénzek hatékonyabb felhasználásával, a kifizetési kötelezettségek pontos monitoring tevékenységével, gazdasági hasznosság vizsgálatával, a költségvetési keret egyszerűsítésével.


Figyelembe kell venni a mai kor kihívásait és a megváltozott gazdasági környezetet, és arra kell megtalálni a választ a többéves pénzügyi keret tervezésénél. Együtt, közösen kell kialakítanunk a többéves kerettervet. Nem az egyes tagországok érdekeit kell elsősorban nézni, hanem hogy mik a közös célok, mi lendíti ki Európát a válságból. A költségvetés növelése vagy inkább a hatékonyabb felhasználás? Valóban szükséges ilyen gazdasági körülmények mellett túlköltekezni, amikor a tagországok saját országon belül nem tudják kitermelni a közpénzek növelését, sőt megszorításokkal élnek, hogy gondoskodni tudjanak országuk jövőjéről?
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában