A több kevesebb – az Európai Összekapcsolási Eszköz megszorítást leplez

2012. március 24. 10:06
Olasz delegáció
Noha az olasz delegáció támogat az infrastrukturális fejlesztésekre vonatkozó minden kezdeményezést, meggyőződésünk, hogy az Európai Összekapcsolási Eszköz 10 milliárd eurós keretének elkülönítése nem kívánatos hatásokkal járhat, hiszen alacsonyabb arányú uniós költségvetési támogatást biztosítana, mint a kohéziós politika keretei között elérhető fejlesztési eszközök.

Nem mondhatunk le a tőkeigényes infrastrukturális fejlesztések egyetlen centjéről sem, hiszen minden befektetett euró kétszeres megtérüléssel kecsegtet a munkahelyteremtésnek, a felfokozott fogyasztásnak, és az így keletkezett nagyobb vásárlóerőnek köszönhetően is. Nem mondhatunk le a növekvő úthálózat biztosította rövidebb eljutási időről sem, ami a forgalmi sűrűség ritkulásával a környezeti károk csökkentése mellett szerényebb energiafelhasználást, a biztonság növekedését, valamint a meglévő infrastruktúra amortizációjának lassulását is eredményezi egyben. De nem mondhatunk le arról a kapocsról sem, ami egyre szorosabbra fűzi a viszonyt nemzeteink között, így adva szilárd alapot a szabad áruáramlásnak és gazdálkodó feleink együttműködésének.

A közlekedési hálózatok fejlesztésének fontosságát a Római Birodalom legerősebb fegyvereként éppen nemzetünk fedezte fel, s nagyjaink megszilárdult elvei napjainkra sem veszítettek jelentőségükből. Az infrastrukturális hálózatok fokozott térnyerése ugyanis nem csak a gazdaság motorja, de annak üzemanyaga is egyben, hiszen az ipar és a kereskedelem újult lendületének multiplikátorai begyűrűznek a gazdaság minden területére, így irányítva helyes útra közös célkitűzéseinket.

Olaszország így nem támogatja az elkülönített alap létrehozását, mert az alapvetően határozná meg az elérhető forrásokhoz történő hozzáférés feltételeit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában