Nincs szükségünk árnyék-költségvetésre!

2012. március 24. 10:18
Holland delegáció
Hollandia elutasítja az Európai Bizottság javaslatát arra vonatkozóan, hogy a már létező vagy éppen a közeljövőben létrehozandó rugalmas felhasználású alapok kiadásait a költségvetésen kívülre szervezze.

A többéves költségvetés keretén (MFF) kívüli tételek az Európai Unió GNI-jének 0,06 százalékára tehetők, amely teher később tovább növekedhet. Különös gondot jelentenek azon nagy projektek, amelyeknek jövőbeni költségei kiszámíthatatlanok, így a mágneses fúzió kutatására (ITER) illetve az európai GPS kifejlesztésére (GMES) szolgáló programok. Az előre nem kalkulálható kiadások akár ahhoz is vezethetnek, hogy a későbbiekben pénzszűke miatt az MFF-en belülről is kell majd finanszírozni a projekteket.

Színtiszta felelőtlenség lenne az MFF-en kívülre létrehozni egy úgynevezett „árnyék-költségvetést”. A Bizottság javaslata csökkenti az átláthatóságot és az ellenőrizhetőséget, így gátat szabva az egyszerű elszámoltatásnak. A holland delegáció egyöntetűen elutasítja a felelőtlen költekezést.

A holland delegáció továbbá azt is kijelenti, hogy a kiadások egységesítése különösen fontos szerepet játszik a fiskális konszolidáció elősegítésében, ami most nem csupán Hollandia, hanem az egész Európai Unió kiemelt feladata.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában