Ne épüljön több wellness szálloda az Unió pénzén!

2012. március 24. 10:45
Francia delegáció
A francia delegáció alapvetően partnerként viszonyul a tagországok közötti költségvetési kompromisszumokhoz, azonban mint nettó befizető keményen fog küzdeni az érdekei érvényestéséért – elsősorban a kohéziós politika reformjáért, és a válság miatt még inkább előtérbe került költségvetési fegyelemért.

Franciaország túl sokáig hagyta szó nélkül, hogy az alapító tagok befizetései az ablakon kidobott pénzt jelentsék. A tagországok sokszor nem hatékonyan, illetve nem a kitűzött prioritások mentén költötték el a kohéziós pénzeket.
A kohéziós politika partnerségről, és ne élősködésről szóljon!
Elismeri, hogy a regionális különbségek csökkentése stratégiai cél, ám a kohéziós politika nem az újraelosztásról, hanem a növekedésről kell, hogy szóljon.

A válság egész Európát megviselte, a csőd közelbe került államok kvázi megmentése a gazdaságilag fejlett országokat is (még) rosszabb helyzetbe hozta. Minden tagországnak be kell látnia, hogy nem a lehívható összegek nagysága, hanem azok hatékony, és eredményes felhasználása a jövő. Az Európai Unió fő célja a stabilitás és a gazdasági növekedés kell, hogy legyen – a felzárkóztatásnak az önjáró fejlődés kialakítását kell jelentenie, nem segélyezési rendszert.

A támogatásokhoz szükséges önerő egyik mutatójának is felfogható GDP 2,5% alá szorítása racionálisnak tekinthető annak a tükrében, hogy önerő hiányában eddig sem tudtak ennél nagyobb összeget felhasználni a hátrányos helyzetben lévő országok – ezért ez a korlát nem jelenti a szolidaritás félresöprését.

A költségvetési szigor megteremtésének egyik lépése lehet tehát a szigorúbb szabályozás. Mindemellett azonban figyelembe kell vennünk, hogy a vita most nem csak 1.025.000 millió euróról szól, hisz ezen kívül is vannak az MMF-en költségvetési tételek, melyek reformja szintén a tárgyalások egyik sarokpontját jelentheti majd.

Országunk bízik a tagországok racionalitásában, abban hogy felismerik, mindannyiunk közös érdeke egy egységes, élhetőbb Európát építeni!
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában