Szigorú költségvetéssel a gazdasági növekedésért

2012. március 22. 18:10
Európa jövője most rajtunk múlik! – címmel március 21.-én megkezdődött az az egy hetes felkészülési ciklus, amelynek keretében a finn európai delegáció kialakítja végső álláspontját, a március 29-én kezdődő EU költségvetési tárgyalásokra. A napokban nyilvánosságra hozott Európai Bizottsági javaslat, alapján 2014 és 2020 között 1025 milliárd eurót (a nemzeti összjövedelem, GNI 1,05 százalékát) kellene biztosítani a pénzügyi kötelezettségvállalás szintjén az Európai Unió finanszírozására. Erre reflektálva a finn delegáció tagjai - Juhász Anna, Biró Ágota, Lajos Tímea és Szabó Benjamin – megfogalmazták célkitűzéseiket.

Szigorú költségvetéssel a gazdasági növekedésért. Ez lehet a központi a gondolat a közelgő költségvetési tárgyalásokon.  Ezt kell megcéloznia, mind az Európai Uniónak, mind pedig az egyes tagállamoknak. A 2008-as gazdasági válság megtorpantotta Európát és sajnos még mindig egy helyben állunk. Ahhoz hogy előre léphessünk és egy erős Európaként jöjjünk ki a válságból költségvetési fegyelemre és stabil gazdasági növekedésre van szükség.  A Bizottság által benyújtott javaslat alapvetően jó, ám az végösszeget illetően óvatosságra intünk. A 2014-2020-ra előirányzott, a korábbihoz képest megnövelt keret segítheti ezt a közös célt, ám pusztán a pénzügyi kötelezettségvállalás emelése nem eredményezi a gazdasági fellendülést. Ahhoz, hogy a közös költségvetés növelése valóban az erős Európát szolgálja, mindenekelőtt fegyelmezett nemzetgazdaságokra van szükség. Az Unió a maastrichti kritériumokkal nagyon helyesen jelölte ki az irányt. Először is a tagállamokban eluralkodó államháztartási és költségvetési hiányt kell konszolidálni, ahhoz, hogy a mind nemzeti mind európai szinten a stabil növekedés útjára lépjünk.

Finnországot is súlyosan érintette a válság.  A finn emberek fegyelmezettségének és stabilizáció iránti belső elkötelezettségének hála sikerült helyreállítani a költségvetési egyensúlyt, ösztönözni a vállalkozásokat, bővíteni a foglalkoztatást. Minden európai országnak most erre a fegyelemre és elkötelezettségre van szüksége, hogy saját erejére támaszkodva ki tudjon lábalni a válságból. Európának ebben a nehéz helyzetben meg kell tanulnia strukturális átalakításokkal, és ha kell kiadáscsökkentésekkel is megbirkózni a fennálló nehéz helyzettel. Mi ebben kívánunk partnerek lenni és segítséget nyújtani.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés