Tárgyalási boksz

2012. március 22. 20:05
Modok Benő
EU-zseton
Hamarosan új szakaszba lépnek az MFF-tárgyalások, miután a dán elnökség az elmúlt hetekben elkezdte megismertetni a tagállamokkal a tárgyalási alapnak tekintendő dokumentum, az úgynevezett „negotiating box” első részleteit.

Az ebben a dokumentumban foglaltak jelentik majd a tárgyalások végén a Tanácson belül kialakított kompromisszumot az MFF fő kérdéseiben. Vagyis tartalmazni fogja a költségvetés hosszától, szerkezetétől kezdve, az egyes fejezetek főösszegén át, néhány kiemelt terület (elsősorban a kohézió és a KAP) legfőbb felhasználási szabályait is.
A dokumentumot az előkészítő viták fényében az elnökség állítja össze. Jelen állapotában azonban még elég sok kívánnivalót hagy maga után, hiszen nem tartalmaz összegeket, és a vitás kérdéseket is csupán „vagy” kötőszóval ellátott döntési opcióként vázolja fel. Ez a feladat is több-kevesebb sikerrel lett csak elvégezve, több helyen is erősen érezhető a dán vagy éppen a nettó befizetői hozzáállás. Világosan látszik viszont, hogy ezt a papírt már a lengyel elnökségi félév után is gond nélkül össze lehetett volna rakni, az elmúlt 3 hónap minden fejezetre kiterjedő, megismételt vitáinak semmilyen hozzáadott értéke sem volt.

Vajon mi állhat a dán elnökség időhúzásának hátterében? Talán mindenki a francia elnökválasztás eredményére vár, és addig senki nem mer konkrétan beszélni Európa jövőjéről? Vagy talán a nettó befizető országok nem jutnak dűlőre egymás között a költségvetés csökkentésének irányáról? Reméljük nemsokára kiderül.

A viszonylag hosszú bemelegítő kesztyűzés után tehát úgy néz ki lassacskán minden érintett fél a ringbe száll, és várja a gong megszólalását, hogy kezdődhessen végre az igazi boksz.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában