Ciprus nem önt olajat a tűzre az MFF - tárgyalások idején

2012. március 22. 17:23
Ciprusi delegáció
Országunk határozott szándéka, hogy a közelmúltban a nyilvánosságot megosztó földgáz és kőolaj-feltárással kapcsolatos diplomáciai problémákat elfeledtetve vegyen részt az Unió többéves pénzügyi keretének tárgyalásaiban. Ciprus üdvözli a Bizottság által kiadott tervezetet, melyben nagyobb hangsúlyt kapnak a kutatás-fejlesztéssel és a digitális társadalom kialakításával kapcsolatos területek, melyek hatékonyan növelhetik az Európai Unió globális versenyképességét.

Véleményünk szerint azonban a Közösségnek nem szabad lemondania az újonnan csatlakozó országok felzárkóztatásáról, így az államok közötti társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséről a célzott kohéziós támogatások által. Külön kiemelnénk a szigetünket évtizedek óta jellemző megosztottság kérdését, melynek megoldása, ezáltal a végső megbékélés előkészítése jelentős forrásigénnyel bír, melyet a Ciprusi Köztársaság saját erejéből nem lesz képes előteremteni. A leírtaknak megfelelően indokoltnak tartjuk a többéves pénzügyi keret kismértékű kiterjesztését.

Mindezek kapcsán teljes elkötelezettséggel készülünk a 2012 második felében esedékes elnökségi időszakunkra, mely során bizonyítani fogjuk a Közösség egésze számára, hogy készen állunk a súlyponti kérdések professzionális koordinálására, és teljes jogú tagokká váltunk 2004-es csatlakozásunk óta. Reméljük, hogy a tárgyalásokat sikerül minél hamarabb egy olyan konszenzussal lezárni, mely megfelelő minden érintett tagállam számára.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés