A konszenzuskeresésről

2022. február 18. 19:31

A demokratikus kultúra, amennyiben valóban demokratikus, nem irányul semmiféle konszenzusra.

2022. február 18. 19:31
null
Czopf Áron
Czopf Áron
Magyar Hírlap

„A demokratikus kultúra, amennyiben valóban demokratikus, nem irányul semmiféle konszenzusra. Amit ma demokratikusnak neveznek, és főként az, amit ötven és száz év múlva annak fognak nevezni, a jelenlegi tendenciák alapján egyáltalán nem tartalmazza és a jövőben sem fogja tartalmazni a konszenzus lehetőségét. A »nemzeti minimumról« megértőbben kell szólnunk, habár az is csak illúzió, és végső soron az előbbivel egy tőről fakad. Azokkal érdemes szóba állni, akik a »nemzeti maximumot« (Békés Márton) tűzik a zászlajukra. A többé-kevésbé »nyitott«, plurális, de azért politikailag még nem teljesen szétesett társadalmakra jellemző egy centrifugális erő, ami szétszórja a különféle értékrendeket, és lehetetlenné teszi a találkozást középen. És, lássuk be, Európában szinte minden társadalom ilyen állapotban van.

Olyan, hogy »demokratikus konszenzus«, egyszerűen nincs. Plurális, nyitott és egyáltalán: liberális hatás alatt álló társadalmakat tekintve a demokrácia és a konszenzus képzettársítása olyan fogalmi ellentmondás, amely a legkézenfekvőbb módon hordja magában saját érvényességének cáfolatát. Ezzel kapcsolatban is a Nyugat felé szokás mutogatni, az állandóan polgárháborús hangulatban forrongó Franciaország és az Egyesült Államok felé. Hol is figyelhető meg az a bizonyos konszenzuális demokráciamodell?

Ami a kérdés érdemét illeti, a konszenzus csak egy szűk elit körében lehetséges. Egyébként csak kivételes forradalmi helyzetekben fordul elő, hogy a népet lenyűgözi önnön általános akaratának illúziója, amit utána évszázadokig konszenzusként emlegetnek. A ma ismert formájában a konszenzuskereső politika egy sosem létezett testrész fantomfájdalmától átjárt ficamlás. Egy »utópikus test« (Michel Foucault) épségének nosztalgiája, a kortársi liberalizmus alapérzülete, amelyet Jean Baudrillard nyomán leghelyesebb lenne transzpolitikának nevezni. Ó, ha csak annyi eszünk lenne, mint a verebeknek, beláthatnánk, hogy a konszenzus a liberális hegemónia kódneve. A sokféle vágy, a fényes kínálat, a bolond kiáltozása, a nehéz keleti illatok, a kapitalista galambok, az ezerféle érték és csereérték, a verébgondolatok – ugyanannak a körforgása. A konszenzuális érték szemkápráztató örvénylése ez.”

Fotó: 写協代表 / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
III. Öreg Banya
2022. február 19. 09:40
Végre, pontos fogalmazás és tiszta gondolkodás. Czopf Áront kellene inkább szemlézni perintfalvi, lukácsi meg a többi hülye, megátalkodott létrontó helyett!
Zsaturnuzs
2022. február 19. 03:27
Először a "konszenzus" szó jelentését kellene megérteni. Soha, sehol, senki nem ért alatta teljes körű, mindenre kiterjedő, ellenvélemény nélküli egyetértést. Mindig, mindenhol, mindenki olyan részleges VAGY teljes megegyezésre törekvést ért alatta, amivel lehetővé válik az együttműködés, legalább rövid távon. Merev ellenálllásba ütközve nem érhető el megegyezés, ekkor kényszerűen fel kell adni azt, a rá való törekvés megőrzése mellett. Részletek: google.com/search?q="consensus+decision+making" A konszenzust czopf ároni értelemben, alapból, teljesen elutasító politikai rendszerek önkényuralmiak. A hatalom minél teljesebb összpontosítása, a döntések gyors, egyeztetések és viták nélküli meghozatala, a kritikai észrevételeket nem tűrő végrehajtás NEM jellemzők a demokráciákra. Időkritikus helyzetekben, tévedhetetlen vezetők esetén érthetők el így jó eredmények. Most nincs háború, és SOHA nincsenek tévedhetetlen vezetők.
Magyarok Pásztora
2022. február 18. 21:51
Semmilyen konszenzus az apródobrev hazaárulókkal.
Szittya66
2022. február 18. 20:31
Teljesen igaza van, a demokrácia a választásról szól: elvek, értékek, világnézetek közötti választásról. Konszenzushoz nem kell választásokat tartani, ott egy csoport eldönti -egymással egyetértésben-, hogy hogyan legyen tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!