Kulcskérdés a növekedés

2013. július 18. 08:28

Abban mindenki egyetért, hogy a magyar gazdaság kulcskérdése az idén a gazdasági növekedés beindulása.

2013. július 18. 08:28
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Abban mindenki egyetért, hogy a magyar gazdaság kulcskérdése az idén a gazdasági növekedés beindulása. Abban már kevésbé van konszenzus, hogy benne van-e a pozitív fordulat, a növekedés beindulásának lehetősége a levegőben. (…)

Hogy miért is fontos a növekedés? Érdemes rápillantani az Eurostat legutóbbi kimutatására, amely szerint beértek minket gazdasági fejlettség terén a lengyelek. Az egy főre jutó GDP terén 2012-ben már csak a bolgárok, a románok és a gyorsan felzárkózó lettek álltak mögöttünk, valamint a most csatlakozott Horvátország. Hazánkban ugyanis uniós csatlakozásunk eltelt kilenc évében befékeződött a gazdasági dinamizmus, és a válságból való gyors kilábalás sem jött össze.

Amúgy recept van a »kulcskérdésre« nézve: a bizalom helyreállítása, a nemzetközi vállalatok hátterében működő honi beszállítók táborának megerősítése, a társadalom különböző rétegei közötti jövedelmi egyenlőtlenség és szociális feszültség elkerülése – mindezek a gazdaság potenciális növekedési ütemének erősítését teremthetik meg.

De csak együtt, nem pedig külön-külön.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thasaidon
2013. július 18. 12:40
"a bizalom helyreállítása, a nemzetközi vállalatok hátterében működő honi beszállítók táborának megerősítése, a társadalom különböző rétegei közötti jövedelmi egyenlőtlenség és szociális feszültség elkerülése" Javítsatok ki, ha tévedek, de azért itt hasznos lenne az ország versenyképességének növelése is, aminek fontos eleme az államháztartási (ezen belül a szociális) kiadások csökkentése is, nemde? Ez pedig éppen hogy a jövedelmi különbségek növekedését eredményezi; a kapitalista országokra jellemzők a nagy jövedelmi különbségek. Amennyiben a szerző csak arra gondolt, hogy a hasonló helyzetű, hasonló munkát végző csoportok, pl. magyarok és cigányok, férfiak és nők, stb. jövedelmeit kellene egy szintre hozni, akkor nem szóltam.
racer
2013. július 18. 12:09
Csabi, mi lett a korábbi obligát témával, miszerint az imf-nek jönnie kell, mert baj lesz?
hümmögő
2013. július 18. 10:53
Milyen lenne a GDP adat, ha Metyó és Fletó nem hozták violna ide a német autógyárakat? Na mennyivel lenne kevesebb? Következő kérdésem, hogy Orbánnak miért nem sikerült egyet sem idecsalni? Miért nem, pedig a BMW is gondolkodott Magyarországon! Hm!
pedroamigo
2013. július 18. 10:40
Szvsz feltolhatjuk a valagunkba az 1-2%-t. Csak a tartós leszakadáshoz elég. A feritéles 5%-ról kiderül, hogy lázálom, kevés hozzá a Felcsút Nostra, mint vak komondorban az éleslátás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!