Életre kelt Erdély főnixmadara: átadták a csodálatosan felújított gyalui várkastélyt

2024. május 18. 13:14

Kívülről őrzi a kastély régi képét, belül viszont modern lett.

2024. május 18. 13:14

FOTÓ: ERDÉLYI HAGYOMÁNYOK ALAPÍTVÁNY

A Krónika Online arról ír, hogy életre kelt Erdély főnixmadara, hiszen péntek délután ünnepélyes keretek közt átadták a felújított gyalui várkastélyt. A főnixmadár hasonlatot Tóthfalusi Gábor építész, a felújítási munkálatok tervezője használta az átadón a kastély történetére utalva, a történetet pedig Weisz Attila művészettörténész idézte fel. 

Hat évszázados története során ugyanis a kastélyt többször lerombolták,

 olyan is volt, hogy leégett, de mindig sikerült újraépíteni – írják.

Hangsúlyozzák: 

az épületet Barcsay Tamás történészprofesszor perelte vissza a román államtól.

 A professzor először a Krónikának adott interjút 2009-ben a kastéllyal kapcsolatos terveiről. Felidézte, hogy 2012-ben az őr riasztotta, hogy beszakadt azoknak a termeknek a mennyezete, amelyekben pár hónappal korábban még bált szervezett. Kijelentette: a legmerészebb álmai szerint alakult a gyalui történet. Fantasztikusnak tartotta, hogy úgy sikerült felújítani, hogy kívülről őrzi a kastély régi képét, belülről viszont a modern kor kihívásainak is megfelel. 

„Ha belépne Rákóczi György, biztosan meg lenne elégedve azzal, amit lát” 

– utalt a kastélyt újraépítő fejedelemre.

A Kolozsvárhoz közeli Rákóczi-Bánffy-kastélyt 

uniós alapokból, román és magyar kormánytámogatással újították fel, 

miután Nagy Elek magyarországi üzletember tíz éve megvásárolta a Barcsay családtól. A régi pompájában ragyogó kastély megnyitóján több száz meghívott volt jelen – tudjuk meg.

 

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­É­­r­t­­­é­­k­­e­­­l­­­d­ ­a­ ­s­­­z­­e­x­­i­ ­­p­­­u­n­c­­i­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Welszibard
2024. május 18. 17:10 Szerkesztve
Íme, itt a követendő példa a magyar sikeres vállalkozók számára: gazdagodjon, de úgy, hogy vele együtt gazdagodjon a magyar jövő is. El lehet menni más országokba és ott gyarapodni, de attól nem lesz gazdagabb a magyar jövő. A nemzeti megmaradásnak a nemzet szolgálata a záloga, ez pedig áldozattal jár. Aki nem vállalja ezt az áldozatot lehet hogy anyagilag gazdagabb lesz, de lelkileg szegényebb. Isten segítse azokat az áldozatkész embereket, akár jobb, akár baloldali, aki tesznek a nemzet, a magyarság megmaradásáért, boldogulásáért.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. május 18. 15:14
BnB a kiscsaládnak? Vagy mi lesz benne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!