„Nem hiszem, hogy Timmermans őrült” – mondta Giorgia Meloni sógora; de nem éppen hízelgésből

2024. május 08. 22:18

Ez volt talán az egyetlen pozitívum, amit a Magyarországot is sűrűn kritizáló Grean Dealt erőltető holland politikusról mondott. Aztán folytatta.

2024. május 08. 22:18
Frans Timmermans

Nyitóképünkön Frans Timmermans. Forrás: Andreas SOLARO / AFP

***

„Frans Timmermans megpróbálta tönkretenni az európai mezőgazdaságot” – mondta az olasz mezőgazdasági miniszter, Francesco Lollobrigida a Politico szerint.

A tárcavezető szerint a Green Dealt kiötő holland politikus szándékosan olyan bürokratikus gazdálkodási szabályokat alkotott, hogy az EU-nak ne legyen más választása, mint Rotterdamon keresztül élelmiszert importálni.

Lollobrigida szerint Timmermans kívülről klasszikus EU-technokratának tűnik, aki a Green Deallel a környezetvédők kedvére tett és feldühítette a gazdákat. Valójában azonban holland nacionalista, aki szülőföldje kedvéért akarja kicsinálni Európa mezőgazdaságát – ez volt Lollobrigida okfejtése, amit a hazája legnagyobb mezőgazdasági szakszervezete, a Coldiretti pármai rendezvényén fejtett ki az európai gazdálkodás zöldítéséről.

Lollobrigida – akiről a lap megjegyzi, hogy Giorgia Meloni húgának a férje is egyben (meg persze szélsőjobboldali is, az álláspontja pedig szélsőséges) – kijelentette, hogy Timmermans, aki 2019 és 2023 között klímaügyi biztos volt, okos ember. Szerinte ő maga is, ha holland lenne, azt mondaná: „Kicsi nemzet vagyok, nem olyan, mint te. Ha olyan merev szabályokat hozok létre, amelyek az 1600-as évekre csökkentik az európai termelést, akkor Európának nem kellene külföldi árukat importálnia, hogy táplálja népét? És talán a kikötőimön keresztül érkezne az áru, mint egykor, és talán újjáépíthetnék egy olyan gazdasági erőt, amelyet csak a hazám önerejéből nem tudnék.

Majd így folytatta:

Nem hiszem, hogy Timmermans őrült. Azt hiszem, hidegen számított, csak épp Hollandia és nem Európa érdekében.”

Timmermansék nem kommentálták a dolgot, Lollobrigida azonban készségesen nyilatkozott a Politicónak. „Ha csökkenne a belső termelés, Európa élelmiszereit Rotterdamon keresztül importálnák; ez történt az 1600-as évektől az 1750-es évekig, amikor Hollandia birodalommá vált a kelet-indiai vállalataival – s vannak dolgok, amelyek nem véletlenek”.

S hogyan illusztrálta a Politico az olasz miniszter szélsőségességét? Hát idéztek tőle. Nem is akármit, ezt: „Szerencsések vagyunk, hogy Olaszországban születtünk.”

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­­­g­­­a­­­z­­­i n­­i­­­m­f­­­o­­m­­­á­­n­­­i­­­á­­­k­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Lajoss
2024. május 09. 16:17
A nagynénje vajon mit gondol? 😂😂😂😂😂😂😂
verkez
2024. május 09. 08:54
Nahát! Ki gondolta volna?
zrx8
2024. május 09. 06:25
Trimmeltfaszról mindent elmond, hogy a belpesti ótvarlibsik mellett kampányolt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!