Economist: A liberális nemzetközi rend lassan szétesik

2024. május 09. 22:42

Az Economist vezető anyagát szemléztük.

2024. május 09. 22:42
The World as Known on the Eve of the Discovery of America by Martin Behaim

Nyitókép: Ann Ronan Picture Library/AFP

 

Első pillantásra a világgazdaság megnyugtatóan rugalmasnak tűnik – írja az Economist vezető anyaga. Amerika akkor is fellendült, amikor a Kínával vívott kereskedelmi háborúja elmérgesedett. Németország kibírta az orosz gázszállítások kiesését anélkül, hogy gazdasági katasztrófa érte volna. A közel-keleti háború nem okozott olajsokkot. A rakétákkal tüzelő húti lázadók alig érintették a globális áruforgalmat. A világgazdaság GDP-jének arányát tekintve a kereskedelem kilábalt a világjárványból, és az előrejelzések szerint idén egészséges növekedés várható.

Ha azonban mélyebbre nézünk, a törékenységet látjuk.

A brit gazdasági lap szerint a világgazdaságot a második világháború óta irányító rend évek óta erodálódik. Ma már közel áll az összeomláshoz. Aggasztóan sok kiváltó ok elindíthatja az anarchiába való süllyedést, ahol az erőnek igaza van, és a háború ismét a nagyhatalmak eszköze. Még ha nem is kerül sor konfliktusra, a normák összeomlásának hatása a gazdaságra gyors és brutális lehet.

Az Economist úgy látja: a régi rend felbomlása mindenütt látható: szankciókat négyszer annyian alkalmaznak, mint az 1990-es években; Amerika nemrégiben „másodlagos” büntetéseket vetett ki az orosz hadsereget támogató szervezetekre. Támogatási háború folyik, ahogy az országok igyekeznek lemásolni Kína és Amerika hatalmas állami támogatását a zöld gyártás területén.

A régi rendszert biztosító intézmények vagy már megszűntek, vagy gyorsan veszítik hitelességüket – írja a lap. A Kereskedelmi Világszervezet jövőre lesz 30 éves, de több mint öt évet töltött stagnálásban az amerikai hanyagság miatt. Az IMF-et identitásválság sújtja, a zöld program és a pénzügyi stabilitás biztosítása között vergődik. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megbénult. A Nemzetközi Bírósághoz hasonló nemzetek feletti bíróságokat egyre inkább fegyverként használják a háborúzó felek. A múlt hónapban amerikai politikusok, köztük Mitch McConnell, a republikánusok vezetője a szenátusban szankciókkal fenyegették meg a Nemzetközi Büntetőbíróságot, ha az elfogatóparancsot ad ki Izrael vezetői ellen, amelyet Dél-Afrika népirtással is vádol a Nemzetközi Bíróságon.

Sajnos a történelem azt mutatja, hogy mélyebb, kaotikusabb összeomlások is lehetségesek

– és hirtelen lecsaphatnak, amint a hanyatlás beindul, írja a brit lap. Az első világháború véget vetett a globalizáció aranykorának, amelyről akkoriban sokan azt feltételezték, hogy örökké tart majd. 

Ma egy hasonló törés túlságosan is elképzelhetőnek tűnik. Donald Trump visszatérése a Fehér Házba a maga zéróösszegű világnézetével tovább folytatná az intézmények és normák erózióját. Az olcsó kínai import második hullámától való félelem felgyorsíthatná azt. 

Az Amerika és Kína közötti, Tajvanért folytatott nyílt háború, vagy a Nyugat és Oroszország közötti, mindenre kiterjedő összeomlást okozhat.

Az Economist szerint sok ilyen esetben a veszteség mélyebb lesz, mint azt sokan gondolnák. Divatos a korlátlan globalizációt az egyenlőtlenség, a globális pénzügyi válság és az éghajlat elhanyagolásának okaként kritizálni. Az 1990-es és 2000-es évek eredményei, amelyek a liberális kapitalizmus csúcspontjai, azonban páratlanok a történelemben – írja a brit lap. Kínában százmilliók menekültek meg a szegénységből, ahogy integrálódott a világgazdaságba. A csecsemőhalandóság világszerte kevesebb, mint a fele az 1990-es értéknek.

A liberális rendszer hanyatlása azzal fenyeget, hogy lelassítja ezt a fejlődést, vagy akár vissza is fordíthatja azt.

Ha egyszer már megtört, nem valószínű, hogy új szabályokkal pótolható – vélekedik az Economist. Ehelyett a világ ügyei a banditizmusnak és az erőszaknak kedvező anarchia természetes állapotába fognak süllyedni. Bizalom és az együttműködés intézményes keretei nélkül az országoknak egyre nehezebb lesz megbirkózniuk a 21. század kihívásaival, a fegyverkezési verseny megfékezésétől a mesterséges intelligencia területén a világűrben való együttműködésig. A problémákat a hasonlóan gondolkodó országok klubjai fogják kezelni. Ha az együttműködés átadja helyét az erőfitogtatásnak, az országoknak egyre kevesebb okuk van a béke fenntartására.

Az Economist úgy fogalmaz: a Kínai Kommunista Párt, Vlagyimir Putyin vagy más cinikusok szemében egy olyan rendszer, amelyben az erőnek van igaza, nem lenne újdonság. Ők 

a liberális rendet nem magasztos eszmék megvalósításának, hanem a nyers amerikai hatalom gyakorlásának tekintik

 – egy olyan hatalomnak, amely most viszonylag hanyatlóban van.

Igaz, hogy a második világháború után létrehozott rendszerben sikerült megteremteni a frigyet Amerika internacionalista elvei és stratégiai érdekei között. A liberális rend azonban a világ többi része számára is hatalmas előnyöket hozott. A világ szegényei közül sokan már most is szenvednek attól, hogy az IMF képtelen volt megoldani a Covid-világjárványt követő államadósság-válságot. Az olyan közepes jövedelmű országok, mint India és Indonézia, amelyek abban reménykednek, hogy a gazdagság felé vezető úton kereskedhetnek, kihasználják a régi rend széttagoltsága által teremtett lehetőségeket, de végső soron a világgazdaság integráltságának és kiszámíthatóságának megőrzésére támaszkodnak. 

A brit lap szerint a fejlett világ nagy részének jóléte, különösen az olyan kis, nyitott gazdaságoké, mint Nagy-Britannia és Dél-Korea, teljes mértékben a kereskedelemtől függ. Az erős amerikai növekedésnek köszönhetően úgy tűnhet, hogy a világgazdaság mindent túlélhet, ami csak rázúdul. De nem így van – véli az Economis szerzője.

 

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­­g­­a­­­z­­i n­i­­­m­­f­­­o­m­­á­­­n­­i­­á­k­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Janika50
2024. május 10. 06:49
Mellőzve az üres, -liberálbolsi lőzungokat- nyugodtan kijelenthető, hogy az un. liberélis rend egész egyszerűen leirható. Azt a kb 15-max 60 millió kiválasztott nép gyermekét aránylag könnyen eltartotta a nagytöbbség. És még adtak mindenkinek elégjó életszinvonalat is. Csakhogy napjainkra bejelenkezett rengeteg ingyenélő, elsősorban további sémi nép, hogy őket is el kell tartani. Amiért semmit nem kivánnak adni. Ha elfogadjuk, hogy 8 miliárd ember él a földön, -magam mint majd mindenben, eben is kételkedem, hisz honnann származnak az adatok?- látnunk kell, lassan több mint a fele ingyenélő. Mert a tevékenység amit végeznek, a hasznossági skálán 0 közeli. Kétség nem fér hozzá, rengetegen tudásuk erejük maximumát nyujtva végzik a vállalt feladatukat, de abból csak akkor lesz kenyér, egyebek, ha azt valaki más elkésziti és ők megveszik. Kiírtódott belőllünk az önfenntartó, önvédelmi reflex. Mindig függünk valakiktől. Az Isten és az anyatermészeten kivül és ez nagy baj!
Dixtroy
2024. május 10. 06:44
"a liberális rendet nem magasztos eszmék megvalósításának, hanem a nyers amerikai hatalom gyakorlásának tekintik" A tekintgetésen már régen túl vagyunk, ez tapasztalat. Mit is csináltak Afganisztánban és Irakban? És milyen alapon is? Kamu indokokkal? És az Északi Áramlat felrobbantása?
gyzoltan-2
2024. május 10. 06:16
"A liberális nemzetközi rend lassan szétesik" Nincs liberális nemzetközi rend! -ami van az a következő: Az internacionalista cionista zsidó maffia folytatólagos terroruralma, mely nemcsak az USA-ra jellemző, nemcsak Brüsszel hódolt be, feküdt le a zsidóságnak, de Magyarországra is kiemelkedően jellemző! Senki nem vonhatja kétségbe, hogy Magyarországon az általános zsidó dominancia a meghatározó, visszafogottan fogalmazva! Ez olyan groteszk formában is jelentkezik, mint a magyarság kiárusítója, Vona Gábor újjászületése Magyar Péter alakjában! Tényleg kecskére kell bíznunk a káposztát?! A magyarság tényleg szellemileg is úgy ki van fosztva, annyira sarokba van kényszerítve, eszközei elvonva, hogy már arra a Magyar Péterre szorítkozunk, kit joggal nevezhetünk a "Mi kutyánk kölkeinek" közé valónak, ki nem több, mint jól fésült, a kirekesztően kisajátított zsidó média által felkapott, futtatott, népszerűsített celeb! -ki által megcélozva a megosztottság, a szembe-fordítás, a káosz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!