A Nyugat megpróbálja megakadályozni Ukrajna döntő győzelmét – állítja egy lengyel elemző

2024. május 18. 18:15

A Nyugat stratégiai célja a „koreai forgatókönyv” szerinti feltételes döntetlen – Adam Lipowski szerint.

2024. május 18. 18:15
null

Nyitókép: JointForcesCommandAFU Facebook-oldal

A NATO-országok jelenlegi stratégiája az ukrajnai háborúval kapcsolatban arra irányul, hogy se Kijev, se Moszkva ne arasson döntő győzelmet. Ezt a véleményt Adam Lipowski, a Lengyel Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének professzora fejtette ki a Rzeczpospolita számára írt cikkében – számolt be az unian.ua.

Az elemző megjegyzi, hogy a Nyugat még nem látta el Ukrajnát elegendő fegyverrel ahhoz, hogy az ukránok végleg visszaverjék az orosz agressziót és helyreállítsák területi integritásukat az 1991-es határokon belül. Ráadásul a nyugati szankciók is „lyukasnak” bizonyultak.

A Nyugat valójában eltűri Oroszország háborús bűneit Ukrajnában”

– állítja Lipowski. 

Az elemző ennek négy okát említi. Az első három közülük nyilvánvaló, és már sokan megnevezték őket:

  • A NATO-országok katonai felkészületlensége még arra is, hogy ilyen mértékű agresszióval akár csak közvetve is szembeszálljanak.
  • A nyugati demokratikus kormányoknak figyelembe kellene venniük a választók nagy részének pacifista érzelmeit, és néha a kormánykoalíciókban részt vevő egyes pártok ukránellenes érzelmeit.
  • A NATO alapokmánya csak a tagállamok számára írja elő a maximális támogatást, és Ukrajna nem felel meg ennek a feltételnek.

Az elemző a negyedik okot tartja a legfontosabbnak, hogy a Nyugat miért nem akarja határozottan biztosítani Ukrajna győzelmét: 

„Ez az ok geopolitikai, amely összefügg a lehetséges következményekkel. Ezek a következmények lehetnek Putyin rendszerének bukása és leváltása egy még kiszámíthatatlanabb és veszélyesebb diktátorra vagy Oroszország államszerkezetének összeomlása, ami az országot káoszba sodorná. Mindkét esetben fennáll a veszély, hogy felelőtlen kezekbe kerül az orosz nukleáris arzenál, ami nehezen megjósolható negatív következményekkel járhat, beleértve egy globális konfliktus kitörésének kockázatát is” – írja az elemző. 

Logikailag ezen országok stratégiája ebben az esetben azon a hivatalosan ki nem mondott axiómán alapul, hogy az orosz államrendszer lerombolásának megakadályozása magasabb geopolitikai prioritást élvez, mint Ukrajna 2014-es határaihoz való visszatérése” – tette hozzá. 

 

 

Összesen 251 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­é­­­k­­­e­­l­­d­­­ ­a­ ­­s­z­­­e­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­n­­c­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
verkez
2024. május 26. 01:31
Ez nem a nyugat, ez amerikai stratégia.
Intel
2024. május 19. 06:13
Hemzsegnek az orosz dezinformátorok. Putin célja a Szovjetunio visszaállítása. Első lépésként. Aztán megy tovább. Az elkényelmesedett, finomkodó Nyugat nem érti, hogy csak koncentrált erővel, megelőző stratégiai atomcsapásokkal lehet megállítani. Ehelyett bohóckodnak tankokkal meg rakettákkal. Minél később vetik be a hatékony fegyvert annál több ereje lesz Putinnak visszavágni.
Csigorin
2024. május 19. 03:03
ertem en, nem akarjak hogy gyozzon, ok igy szallnak le a biciklirol de HA ez igaz (felteve de nem megengedve), akkor cinikusan es hidegveruen meszaroltatjak le az ukranokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!